Изложби

Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов

Изложба в галерия "Васка Емануилова", 13-29 април 2018

Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов

Стоян Венев. "Пред огледалото", 1960-те. Частна колекция

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Васка Емануилова"

представя

Еротиката на Стоян Венев

през погледа на Богомил Райнов

13.04.2018 – 29.04.2018 / Откриване 12.04. (четвъртък), 18:30 ч. 

Сексът, еротизмът и любовта са аспекти на един и същ феномен, израз на това, което наричаме живот.“ Надзърнем ли в света на изкуството, няма как да не открием присъствието на тези три аспекта в творчеството на стотици автори, изявявали се в полето на литературата, музиката, киното, театъра, пластичните изкуства. Обаче, в изкуството на българските художници, проявата им е смущаващо ограничена. Сред малкото автори, в чието творчество откриваме по-устойчиво присъствие на еротичното(?), е Стоян Венев. Именно това наследство може да бъде видяно в изложбата „Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов”.

В началото на 60-те години на миналия век, когато Богомил Райнов се завръща в България той е ангажиран с написването на монография за художника Стоян Венев. Осъществените множество срещи между двамата водят до зараждането на едно трайно приятелство, в което художникът разкрива една своя дълго прикривана страст – трайният му интерес към еротиката. Голото, изтъкано от желание, човешко тяло, страстта между мъжа и жената са намерили изява в творчеството на Венев, към което Б. Райнов проявява жив интерес и през цялото десетилетия, откупува от приятеля си. Това са десетки листове, изпълнени с акварел, туш или молив, които остават задълго прикрити в личния архив на Б. Райнов. След смъртта на писателя те попадат в частни колекции и днес, значителната част от тях могат да бъдат видени в оригинал в настоящата изложба.

Публиката познава яркото живописно творчество на художника и неподражаемото му чувство за хумор изявено в десетките му сатирични рисунки, осмиващи властимащите, църковната власт, първичният сексуален нагон у хората. В подредената в галерия „Васка Емануилова” изложба, това се герои оставени без дрехи. Герои отдадени на похотта и сладострастието. Образи, които са част, по определението на Б. Райнов от „секретното творчество” на Стоян Венев. Прикривано творчество, което ни дава възможност, както никое друго в българското изкуство, не само да осъзнаем половата си незрялост и груба първичност, но и да оценим, посредством спомените на Б. Райнов за това творчество, механизмите на съществуване в близкото ни минало, с което така и не успяваме да се помирим.

 

* * *

Изложбата е част от проекта „Отвъд пуританизма: скритите рисунки от архива на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов“ и се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“. Изложбата се организира в партньорство между издателство „Лист” и Галерия „Васка Емануилова”.

За повече информация: Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 877 847 372 / Пламен Петров, hagipetrov@gmail.com.com / www.veg.sghg.bg

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
13.04.2018 г. 14:06
Посетено:
1713
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27470-erotikata-na-stoyan-venev-prez-pogleda-na-bogomil-raynov