Изложби

Изкуство за последно

Изложба, дискусия и саунд-арт парти

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Изкуство за последно” с куратори Владия Михайлова и Яна Костова.

Изложбата е резултат от едноименния уъркшоп, който се проведе през август на същия адрес в рамките на проекта „Арт пространството: Лято 2006”. Инициативата е на Critic's Selection (Яна Костова & Владия Михайлова) – платформа за критически дискусии и промотиране на млади автори.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

21.09.2006 (четвъртък) от 19.00 ч. 
Филиал на Националната художествената академия на бул. „Дондуков” № 56.


◊ АВТОРИТЕ

Изложбата представя девет авторски проекта, развити по време на уъркшопа и рефлектиращи върху темата за липсата на пространства за съвременно изкуство у нас.

Николай Занев, Орлин Неделчев, Камен Стоянов и Николай Тотев представят свои видео-проекти, създадени специално за темата, която образува основното ядро на изложбата.

Ивана Иванова и Бен Ходжис, които представят свои принтове по темата за пространството и възможните му употреби и модификации във връзка с неговото „охудожествяване”. 

Освен това:
Трета група участници образуват артистите, които водеха уъркшопа и, провокирани от темата за липсата на арт пространства у нас, с която на свой ред са се сблъсквали не веднъж в своята кариера, създадоха нови работи. Това са Вероника Цекова, Калин Серапионов и Петко Дурмана.

Вероника Цекова привлече най-много участници със своето ателие HOMELESSArt ≠ LESSArt и на базата на продължилия до полунощ брейнсторминг по проблема за статуса на съвременното изкуство и неговите пространства в София, създаде графика/мапинг на произлезлите от уъркшопа артистични идеи.

Калин Серапионов, който води ателие на тема „Видеоарт и монтаж”, е автор на видео-документацията на модния пърформанс „Домът на паяка” на класа на Мариела Гемишева, който се проведе на откриването на „Арт пространство: Лято 2006”.

Директорът на Център за медийни изкуства „ИнтерСпейс” Петко Дурмана, представя свой авторски проект, баиран на техническата платформа Bluetooth. Проектът ще може да се проследи по мобилните телефони.

От 20.00 ч. след откриването на изложбата ще има саунд арт парти на „Изолирбанд”.


◊ АНОНС

На 27.09.2006 г. от 18.00 ч. ще се проведе дискусия на тема: "Пространства за съвременно изкуство в България?"

В рамките на дискусията ще бъдат разглеждани проблемите за липсата на институционална подкрепа на съвременното изкуство у нас, като от една страна, ще се коментират проблемите, с които ще се сблъскват съществуващите вече институти, и от друга, ще се разгледат причините за периодичното изчезване на “алтернативни” пространства, като галерия ХХL, “Ата” и “Ата–рай” и т.н.

. Различно ли е пространството за изкуство от другите пространства?
. И кое определя неговото различие?
. Достатъчно комуникативно и отворено към публиката ли е съвременното изкуство?
. Необходимо ли е и какво е “съвременното” пространство за съвременно изкуство?

По темата ще дискутират представители на Столична община и Национална художествена академия, художници, куратори и критици, култур-мениджъри и галеристи. А също така и представители на културните институции, финансиращи съвременното изкуство у нас (правителствени и неправителствени организации), и медии, които осъществяват връзката с потенциалната аудитория (зрители, потребители на съвременно българско изкуство).
 
• Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община, фонд „Дебюти” в състав:
Национален фонд „Култура”,
Швейцарската културна програма в България,
Гьоте Институт София и
Фондация КУЛТ.БГ, както и с любезното съдействие на Националната художествена академия.

• Организаторите изказват специална благодарност за техническата подкрепа на Центъра за медийни изкуства ИнтерСпейс, Института за съвременно изкуство и Френския институт в София. 

За повече информация по проекта „Арт пространство: Лято 2006” посетете: http://www.cult.bg.
Автор:
Владия Михайлова, Яна Костова
Публикация:
20.09.2006 г. 12:59
Посетено:
320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2747-izkustvo-za-posledno