Изложби

Изкуство от бактерии – микробиолози създават Ван Гог и други шедьоври с палитра от агар

„Агар Арт“ - изложба в Националния природонаучен музей, 11 април - 11 май 2018

Изкуство от бактерии – микробиолози създават Ван Гог и други шедьоври с палитра от агар

 

◊ АГАР АРТ – ИЗКУСТВО ОТ МИКРООРГАНИЗМИ

Когато стане въпрос за изкуство, микробите и бактериите не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата „Агар Арт“. Тя ще се проведе между 11 април и 11 май тази година в Националния природонаучен музей и включва 40 образци от микроорганизми.

В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 г., когато списание „Българска наука“ и RIDACOM организират първия в страната конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание „Българска наука“ Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и той се проведе отново през 2017 г., като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приеха предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представиха 140 произведения от различни бактерии.

„Да рисуваш в петрù е вдъхновяващо, защото микробите са активна част от творческия процес. Тези произведения не само приличат на живи, те са живи и отнема време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. А най-голямото предизвикателство е да гледаш как създаденото от теб на платното постоянно се променя“, коментира Росица Ташкова. „И тъй като микробиологичните бои са живи, произведението се развива за ден-два, демонстрира красотата си и след това започва отмира – истински микро кръговрат на живота.“

Изложбата се организира от списание „Българска наука” с финансовата подкрепа на RIDACOM и със съдействието на Национален природонаучен музей и ARUNA PR Advisory. Куратор на изложбата е Милена Радева.

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.04.2018 г. 13:54
Етикети:
Национален природонаучен музейизложбасписание Българска наука
Росица Ташкова
рисунки с микроорганизми
микроорганизми
Агар Арт
Посетено:
1152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27453-izkustvo-ot-bakterii-mikrobiolozi-sazdavat-van-gog-i-drugi-shedyovri-s-palitra-ot-agar