Изложби

Любен Диманов

Изложба в GreenCat Gallery

Любен Диманов


◊ СЪБИТИЕТО

От 19 септември до 15 октомври 2006 г. GreenCat Gallery представя Любен Диманов – творец, който едва ли се нуждае от представяне, и чието творчество е признато и аплодирано повече от 30 години. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Емблематична фигура на българското изкуство, Любен Диманов живее и работи във Франция вече повече от 30 години, получил освен българско и френско гражданство.

Познат като един от най-значимите и влиятелни графични творци на европейското изкуство, Любен Диманов не се ограничава само до графиката, но изследва и работи също и в области като маслена живопис, пастел, акварел и колаж.

Във Франция той става известен с великолепните си илюстрации към книги (“Pensees pour moi meme” на Марк Аврелий и “Сонети” на Шекспир са само част от всички тях), неговото творчество става обект на изучаване за студентите от Лондонския унивеситет във Великобритания, а произведенията му стават част от престижни колекции из цял свят като тези на Национална художествена галерия (София, България), Bibliotheque National de France (Париж, Франция), Пушкинския музей (Петербург, Русия) и Албертина Музеум (Виена, Австрия), наред с престижни частни колекции като тази на прочутия покоен български писател и интелектуалец Петър Увалиев, както и реномирани колекции като тази на Хилтън, София.

Последната изложба на Любен Диманов в България се проведе през 2005 г. в Градската художествена галерия в София, а в GreenCat Gallery той бе представен за първи път в рамките на изложбата “От Венеция до Диманов, 1587-1986, 400 години гравюра” през месец май 2006 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата “Любен Диманов” в GreenCat Gallery се организира съвместно с Посолството на Република Хърватска в България и Френския културен институт в София.

Експозицията включва маслени платна, акварели и колажи, монотипии и офорти и ще покаже широкия облик на художника не просто като майстора на графиката, но и като цялостно завършения творец, какъвто той е.

Господин Диманов разработи специални покани, които ще придружават поканите за официалното откриване на експозицията му, под формата на малка монотипия, завършена ръчно с пастел.
Автор:
Kurt Houbrechts, GreenCat Gallery
Публикация:
18.09.2006 г. 16:39
Етикети:
Посетено:
2286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2741-lyuben-dimanov