Изложби

Дългият път до дома - Датим Димов

Изложба в галерия Гешов, 15 март - 14 април 2018 г.

Дългият път до дома - Датим Димов

 

Живопис на града – така можем да определим работите на Датим Димов. Емоционално и биографично той е свързан с Париж. Артистът преживява света през динамиките на градското пространство. Динамики, защото градът е топос на максимално обременените сетива, в които нахлуват безпрепятствено цветове, шумове, агресия и ритъм. Във фокуса на тази жизнена среда чувствителността е изострена по отношение на границите, било то на телата, пространствата или идентичностите. Почти диаболична е рефлексията за трансгресията на органично и неорганично, за „въобразените общности“, мултикултурализма в този топос. Така например, безличните многоетажия на периферните квартали са въобразени с човешки силуети или самият човек е вече обиталище, в което нахлуват световете на други истории и култури, други тела. Датим Димов работи с цвета сложно, с напластяване, което е като наслагване на настроения и емоции, като отклонение от собствения център и завръщане през строгостта и ритъма на етажите, прозорците.

Прозорците на другите – най-комуникативните акценти в работите на художника, въобразени през една по-скоро дистанцирана гледна точка на самотник, поел по „дългия път към дома“. Въпросът е какво е домът за съвременния човек?

Датим Димов е роден на 11.11.1964 г. в София, син на скулптора Димитър Димов и този факт става определящ за избора му да се занимава с изобразително изкуство. През 1983 година завършва Художествената гимназия за приложни изкуства. През 1991 г. се дипломира в Художествената академия в специалност живопис при академик Светлин Русев. През 1993 година спечелва специализация в Cite des Arts – Paris. През 1997 г. е поканен там и за изложба в една от изложбените зали на фондацията. До момента има 13 самостоятелни изложби, участия в общи национални изложби. Датим Димов работи предимно живопис и графика, но има проекти и във фотографията, инсталации и триизмерни обекти.

Заповядайте в галерия Гешов на ул. "Сердика" 4! Изложбата може да бъде разгледана до 14 април.

Автор:
Галерия Гешов
Публикация:
26.03.2018 г. 18:06
Посетено:
1363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27376-dalgiyat-pat-do-doma-datim-dimov