Изложби

Изложба живопис на Атанас Парушев

2-21 април 2018, Галерия "Стубел"

Изложба живопис на Атанас Парушев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Стубел"

представя

Изложба живопис на Атанас Парушев

 

Преди три години галерия „Стубел“ обогати с появата си картата на столичната културна география. Това събитие беше инициирано със самостоятелната изложба на сливенския художник Атанас Парушев – Шока. Завършил живопис в Националната художествена академия като възпитаник от първия випуск ученици на проф. Иван Кирков – един от малкото истински интелигенти и новатори в българското изкуство на 60-те и 70-те години, Атанас Парушев от години работи в най-интелектуалната и донякъде елитарна посока в живописта на изминалите сто години – безпредметната образност, популярно наричана „абстрактна живопис“. Настоящата експозиция от изпълнени в акрил творби стилистически е продължение на предишната в „Стубел“, изчерпателно назована навремето от автора си „Абстрактно“.

Дългогодишните творчески изследвания на Парушев в зоната на нефигуративната живопис имат характера на опити за докосване до онова неуловимо „духовно в изкуството“, дало чрез популярната студия на Василий Кандински началото на жанра на абстрактната картина, но също и на търсене на определен път за себепознание, така важно за всеки художник. В своите на най-нови произведения, продължаващи една дълга традиция на лична пластическа тематика, условно наречена Вертикали, Шока съзнателно е достигнал до някаква „минималистична абстракция“, редуцирана като че ли от всякакви мисли и чувства, като в тази линия най-впечатляващото му естетическо постижение е компресирането на трите измерения на имагинерното пространство на картината в две (по-скоро едно и половина!), запазващи при това усещането за невидими обеми. Пространствената композиция на всяка отделна творба е сведена до знака на „вертикала“ в движение, цвят и емоционална температура.

Новата изложба на Атанас Парушев е впечатляващ етап от артистичното израстване на автора, който той доверчиво споделя с публиката.

Филип Зидаров

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.03.2018 г. 17:32
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27374-izlozhba-zhivopis-na-atanas-parushev