Изложби

Галерия "Възраждане" представя "Танго" на Антония Дочева

Изложба живопис, 27 март - 16 април 2018

Галерия "Възраждане" представя "Танго" на Антония Дочева

  

◊ СЪБИТИЕТО

На 27.03.2018 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис „Танго“ на Антония Дочева. Изложбата ще продължи до 16.04.2018 г.

На самото откриване гостите ще имат удоволствието да се насладят на изпълнение на танго от танцьорите от клуб „Tango con Elias“, Пловдив.

 

Изложбата „Танго“ показва живописната дарба на художник с големи постижения в областта на илюстрацията и рисунката. Авторката ни отвежда в един свят, подчинен на музиката, на страстта да танцуваш именно танго. Свят от първата половина на 20. век, реновиран в картините на художничката. Експресионизмът в творбите приближава Антония до Георг Грос и Ото Дикс, но при нея има много повече страст, ярък живец, забрава за целия свят освен партньора. Танцуващите са сами за себе си (на фона на града, на тълпата), те са Адам и Ева, техният единствен свят започва с първата нота на тангото и свършва с последната такава. Тяхната спойка в танца е нещо повече от любовен акт – те са споени от чувства, за които можем само да подозираме и мечтаем.

                                                              Краси Алексиева, 2018 г.

 

◊ ЗА АВТОРА

Антония Дочева е родена в град София. През 1968 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1973 се дипломира в Националната художествена академия “Николай Павлович”, специалност “Илюстрация и оформление на книгата”.

Художничката илюстрира 45 книги за деца, повечето публикувани освен в България, също в Испания, Англия, Полша, Русия и Чехия. Оформя и илюстрира три тома приказки на Братя Грим. Създава над 5000 илюстрации за детски анимационни филми. В периода 1982-1994 г. е единствен представител на България за UNICEF, създал и дарил два пъзела, илюстровани картички и календар за "Годината на детето". Нейни живописни творби (два портрета и натюрморт) са притежание на Националната художествена галерия, множество платна се намират в частни колекции и обществени галерии в България, Гърция, Италия, Франция, Германия, Австрия, Англия, Швейцария, Аржентина и САЩ.

Осъществила е 24 самостоятелни изложби в България, Италия, Германия, Швейцария.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
22.03.2018 г. 16:45
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27350-galeriya-vazrazhdane-predstavya-tango-na-antoniya-docheva