Изложби

Галерия "Папийон" представя „Морска музика“ - изложба на Георги Йорданов

Изложба живопис, 21 март - 11 април 2018

Галерия "Папийон" представя „Морска музика“ - изложба на Георги Йорданов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon

представя

Георги Йорданов

„Морска музика“

изложба живопис

21 март - 11 април 2018

 „Една творба не е никога само измислица или само истина. Тя е това, което е."                                                                                                                           Федерико Фелини

 

От 21 март до 11 април в пространството на Арт Галерия Le Papillon със специално внимание представяме последните живописни платна с изложба на популярния варненски художник Георги Йорданов. Творбите му са характерно фигурални, със загадъчни образи и сюжети, само привидно напълно разбираеми - всички притежаващи силно естетическо въздействие върху зрителя.

В експозицията са включени дванадесет запомнящите се платна, с герои като застинали мечтатели от кино кадри, обединени тематично от заглавието „Морска музика“. Дванадесет неразказани истории, като от филм на Фелини, подхранват въображението ни с шума на вълни, разговори на чаша вино, с женски музи като сирени – всичките изпълнени със силен вътрешен заряд и чувственост в техниката на класическа маслена живопис. Идеите си художника изразява не само с идеализираните образи, съхраняващи носталгични идеали, пречупени през ретро призма, както и с объркващи съзнанието композиции, но и с добре овладени, мислени и търсени цветове и трептяща живопис. Подобно на шума на морето, който разпознаваме като доближим рапана до ушите си, така и темите на картините създават асоциация за хармония, като вълшебство от звуци на прекрасна музика.

Георги Йорданов е енигматичен и силно въздействащ на съзнанието художник в съвременната ни живопис, а любовта му към киното прозира в режисьорските му умения да разкрива повече за света на героите си. Той ги поставя често в алогични ситуации, фокусирайки камерата си върху очите им, хванал на стоп кадър застинал момент на вглъбяване, където откриваме дълбок живот, лирична романтика и нежност. Използвайки масата като символ на събирателство и обединение, разглежда вълненията на героите си в привидно откритите отношения на хората. Голите му женски тела са невинно откровени, безметежни, естествени и свежи, с една мека закръгленост, а малките детайли предизвикват въображението. Ценено от много български и чуждестранни колекционери, творчеството на Георги Йорданов е емблематично, своеобразно, близко по дух и естетика на английската наивистична школа, но със силен свой характерен почерк.

През годините българските художници-наивисти са доказали силни традиции в художествено-пластично отношение в наивистичния стил, като с успех са представяли изложби в България и чужбина, отличавани са с награди, а творбите им са притежание на големи галерии в страната и множество частни колекции у нас и в чужбина.

Изложбата на Георги Йорданов ще можете да видите от 21.03. до 11.04.2018 г. в галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" 12, до Куклен театър - Варна. 

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Георги Йорданов е роден през 1960 г. в Шумен в семейството на художника Йордан Йорданов.

1984 Занимава се професионално с живопис. Работил като художник в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и във Варненската опера, в Управление "Златни пясъци". Бил е учител по рисуване в Руското и други училища във Варна. Има осъществени 30 самостоятелни изложби в България и Англия. Живее и работи във Варна.

Изложби

1985-2015 Участва в много групови изложби в България, Полша и Великобритания.

Участва в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово и Биеналето на визуалните изкуства „Август в изкуството”, Варна.

1989-2015 Има 28 самостоятелни изложби:

. Варна – Градска художествена галерия, Художествен музей „Георги Велчев”, Галерия „Академика”, галерия „Артеа”, галерия „Кавалет”, галерия „Тагея”, галерия „ОТ-ТО”, галерия „Площад „Независимост”
. Пловдив – галерия „Възраждане”
. София – галерия „Алтера”, галерия „Париж“, галерия „Пагане“
. Лондон – галерия „Zwemmer”, галерия „Чорак”, галерия „Конингсби”, студио „Sienko”

Награди

. 1995 г. I награда за живопис на Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово
. Отличие и едногодишно творческо пребиваване в студиото на тръста „DelfinD Studio”, Лондон
. 2008 г. Награда за живопис от VI конкурсна зонална изложба „Национални награди „Алианц България”, Варна
. Награда „Сребърно Възраждане” на галерия „Възраждане”, Пловдив
. 2010 г. Награда „Георги Велчев” – галерия „Георги Велчев” – Варна
. 2012 г. Награда за живопис „ Национални награди Алианц
. 2013 г. Награда за живопис от конкурсна зонална изложба „Национални награди „Алианц България”, Варна
. 2015 г. I награда живопис Габрово Биенале на хумора,
. 2016 г. Награда „Варна“ на гр. Варна.

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
20.03.2018 г. 16:09
Посетено:
1571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27328-galeriya-papiyon-predstavya-morska-muzika-izlozhba-na-georgi-yordanov