Изложби

"Докосване в тълпата" - изложба на Юлия Станкова в галерия "Париж"

Галерия "Париж" навършва 15 години от своето създаване

"Докосване в тълпата" - изложба на Юлия Станкова в галерия "Париж"

 

◊ 15 ГОДИНИ ГАЛЕРИЯ "ПАРИЖ"

Галерия „Париж“

представя

Юлия Станкова

Докосване в тълпата

(Размисли върху Евангелието на Марк)

изложба живопис

22 март – 22 април 2018

Галерия „Париж“ - ул. "Цар Самуил 47", София

 

Галерия „Париж“ навършва петнадесет години от своето създаване и ще отбележи тази малка-голяма годишнина с изложбата на Юлия Станкова - „Докосване в тълпата“. През 2003 г. галерията отваря врати именно с нейната изложба „Сътворение на човека“ и ето че след петнадесет години извървян път в света на изкуството, пътищата ни отново се пресичат.

„Докосване в тълпата“ е изложба, в която Юлия интерпретира сцени от Евангелието на Марк и с лекота въвежда зрителя в събития случили се преди 2000 години, които тя превежда на съвременния човек чрез езика на живописта, прави му ги близки и някак неусетно стопява тази хилядолетна дистанция на времето. Това сближаване се случва именно чрез топлия човешки контакт, който се осъществява между Христос и хората, и който художничката е уловила почти във всяка една сцена. Това докосване, което е двустранно – от човека към Бога и от Бога към човека е пропито с дълбока, необяснима любов, която скрепява завинаги човешкия и Божествения свят. Христос докосва и изцерява прокажения, гъгнивия и глух човек, бесноватия, слепия от Витсаида, дъщерята на сирофиникиянката, възкресява дъщерята на Ияир, но Него също Го докосват по един дълбоко разтърсващ начин – кръвоточивата жена, която Той разпознава сред цялата тълпа, грешницата, която Го помазва с миро и умива нозете Му, възлюбеният ученик св. Йоан, който Го прегръща на Тайната вечеря...

Важно е да се отбележи, че тези толкова съкровени моменти се случват винаги измежду много хора и по този начин се подчертава още по-силно тяхната изключителност и уникалност.

Това докосване е като един силен камбанен звън, който проехтява и отеква между две вселени, който разтърсва Битието и възнася душите в Небесата.

***

В навечерието на своята годишнина, галерия „Париж“ изказва огромната си благодарност към всички свои автори, с които е работила през годините, към клиентите и ценителите на съвременното изкуство, без чиято подкрепа нямаше да се справим, и към всички хора, които просто са ни харесвали и са ни давали увереност да вървим по този нелек път в света на изкуството!

Изложбата на Юлия Станкова ще бъде съпроводена с двуезичен печатен каталог с репродукции и текстове от художничката и ще може да бъде видяна до 22 април 2018 г., както и онлайн в сайта на галерия „Париж“ www.gallery-paris.com 

Автор: Надя Павлова
18.03.2018 г. 13:47
Посетено: 911
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27321-dokosvane-v-talpata-izlozhba-na-yuliya-stankova-v-galeriya-parizh