Изложби

"Изкушенията на ninavale" - изложба на Валентин Стефанов и Нина Ковачева

15 март – 22 април 2018, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

"Изкушенията на ninavale" - изложба на Валентин Стефанов и Нина Ковачева

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Национална галерия

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

и

Френски институт в България

представят

Валентин Стефанов и Нина Ковачева

Изкушенията на ninavale

15 март – 22 април 2018

Откриване: 15 март, четвъртък, 18.00 ч., бул. „Черни връх” № 2, София

 

Нина Ковачева и Валентин Стефанов живеят и работят заедно вече няколко десетилетия. През това време създават и индивидуални, и общи работи. Често арт критици говорят за тях като за трима художници - Нина, Валентин и Нина-и-Валентин. Или ninavale. И „тримата” художници работят с градежа и разрухата в една възвишена неразличимост. Независимо дали изследват затворени пространства и домашна тривия или алтернативно полагат живото сред една безразлична природа, концептуалният им минимализъм – тяхна запазена марка – е изведен до естетически ригоризъм.

Темата за насладата/удоволствието е вече застъпвана в предишни техни изложби, като например Surplus Enjoyment в Музея за съвременно изкуство в Тайпе, Тайван, където като отправна точка е взет Лакановият термин surplus enjoyment. Животът сам по себе си, както го описва Лакан, в един момент е просто „апарат за удоволствие”. Подобна тема присъства и в изложбата им в Националната галерия на Македония.

„Изкушенията на ninavale“ е покана за пътешествие с авторите, преминавайки през техния житейски и творчески път, мисли, колебания, страхове, изкушения, с ирония и/или любов към идеята за удоволствието и радостта. Удоволствието не толкова като физическа наслада, а по-скоро като състояние на духа, като начин за стабилизиране и превъзмогване на страховете, които нашето време изживява.

Настоящата изложба съдържа видео, видеоинсталации, арт обекти, светлинни инсталации – неон, както и текстове, написани на голямоформатни винили.

Изложбата се организира по покана на куратора Надежда Джакова и е третата от проекта „Автобиография“ от програмата на музея.

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
10.03.2018 г. 17:57
Посетено:
1487
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27273-izkusheniyata-na-ninavale-izlozhba-na-valentin-stefanov-i-nina-kovacheva