Изложби

"Преосмисляне на формата" в галерия Art Meeting

Изложба на Драго Дочев (живопис) и Мартиан Табаков (скулптура)

"Преосмисляне на формата" в галерия Art Meeting

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Преосмисляне на формата" в Art Meeting

Драго Дочев – живопис

Мартиан Табаков – скулптура

13-31 март 2018

 

Първата за 2018 година изложба в Галерия Art Meeting среща във Варна двама млади артисти с интересни идеи, като представя пластическите им търсения чрез развитието на цвета и формата.

Драго Дочев показва живопис, Мартиан Табаков – скулптура. И двамата са възпитаници на Националната художествена академия в София.

Мартиан е познат на приятелите на Art Meeting от две съвместни изложби, а миналата година подреди първата си самостоятелна експозиция тук. Този път той ще покаже няколко от новите си творби -  човешки фигури от гипс и восък, които поставят на изпитание реалистичната ни представа за този вид триизмерност.

Силно изразителни са и живописните форми на Драго Дочев, който за втори път се представя в родния си град. Част от работите са от цикъла "Състояния", продукт на няколкогодишно рисуване на модели в Академията. Образът на портрета там е изведен в символ, образуван от мазките на напластената боя. Той е изцяло експресивен, без реалистично наподобяване.

Някои от живописните творби са рисувани сред природата, като например "Дънер" и "Жълти патладжани". Това са елементи, които впечатляват художника изцяло с пластичната си форма.

Как се променя отношението на Драго Дочев към цвета, неговото основно оръжие?

Отношението ми към цвета се разви, докато наблюдавах много любопитен феномен през годините в Академията - моята палитра. В даден момент с времето палитрите ставаха изключително интересни с всичките сложни изсъхнали натрупвания и преливания на боята. Това  ме вдъхнови да се опитам да постигна същото на платното. Подходът ми към изграждането на тези "портрети" с изсъхналата боя и шпаклата, се превърна в скулптурен.

„Преосмисляне на формата” провокира художествените ни възприятия с рефлексиите на Драго Дочев и Мартиан Табаков: скулптурен модел на платното, деформация на формата в скулптурата. Нещо, което заслужава да се види.

Откриването на експозицията е на 13 март от 18 часа. Творбите ще останат в галерията до 31 март.

• За медиите срещата с варненеца Драго Дочев е между 14 и 15 часа на 13 март, вторник.

Art Meeting се намира във Варна на ул. ”Братя Шкорпил” 13.

Телефон за контакт: 088 5 581 473, Анна Халамян

Автор:
Галерия A&G Art Meeting
Публикация:
08.03.2018 г. 15:42
Посетено:
1109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27263-preosmislyane-na-formata-v-galeriya-art-meeting