Изложби

Изложбата „Страдание и спасение“ гостува в Тутракан

Проект „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“

Изложбата „Страдание и спасение“ гостува в Тутракан

 

◊ СЪБИТИЕТО

Мобилната изложба „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“ ще бъде показана в Историческия музей в Тутракан от утре, 9 март 2018 г.

Изложбата на разказва за съдбата на еврейските общности в Северна България. Тя е резултат от проект на сдружение „Европейски пространства“ в партньорство с музеите в Русе, Шумен и Варна. Състои се от 22 постера с текстове и изображения. Включва откъси от 30 видео-интервюта. Аудио-илюстрации добавят звукови картини към експозицията.

Задълбочено теренно етноложко проучване сред общностите в Северна България стана основа за създаването на експозицията, сборник със статии, каталог и специален образователен модул за ученици. Всички материали са достъпни на сайта www.pametta.com Изложбата е показвана пред хиляди посетители в Северна България, София, Кюстендил и на други места в страната, където се интересуват от съдбата на еврейските общности и културното многообразие.

50 ученици от средните училища на Тутракан ще присъстват за откриването на изложбата. Музейните педагози от РИМ Русе – Магдалена Трифонова и Виктория Друмева ще проведат занятие с тях след откриването, използвайки образователния модул по темата.

Експозицията ще остане в Тутракан до 16 март.

Проектът „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“ беше финансиран по Програмата за подкрепа на НПО от Финансовия механизъм на ЕИП през 2015-2016 г.

Сдружение „Европейски пространства 21“ е базирано в Русе. Работи от 1999 г. Фокусира се върху дейности, свързани с хора, общество, медии и арт. Реализира проекти за съхраняване и популяризиране на местната памет. Сдружението е регистрирано да извършва дейност в обществена полза.

Събитието се посвещава на 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

С решение на Министерския съвет на Република България от 2003 г. 10 март е обявен за „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“.

 

* * *

Контакт: Цвета Ненова
Сдружение „Европейски пространства“
тел. 0898 386 351
e-mail: tsveta.nenova@gmail.com

Автор:
Сдружение „Европейски пространства 21“
Публикация:
08.03.2018 г. 14:11
Посетено:
829
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27261-izlozhbata-stradanie-i-spasenie-gostuva-v-tutrakan