Изложби

Галерия "Възраждане" представя Цветелина Ангелова и Никола Гулев

Изложба скулптура и живопис, 06-26 март 2018

Галерия "Възраждане" представя Цветелина Ангелова и Никола Гулев

  

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 06.03.2018 г. (вторник) от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис и скулптура на Никола Гулев и Цветелина Ангелова. Изложбата ще продължи до 26.03.2018 г.

Двамата автори са най-младите творци, с които галерията работи.

В третата си изложба в галерия "Възраждане", Никола Гулев показва една забележима промяна. От здравото, реалистично изобразяване, авторът е преминал към една имагинерност, към едно опоетизиране на образа. Той търси повече силуета, отколкото материализирането му. Омекотяването на багрите, сфуматното отношение към пространството, детайлизирането на формата допринасят за един чист лиризъм, за една замечтаност.

Младият автор търси духовното проникване, душевната структура на своите образи и тази промяна в живописването му е много благородна и искрена.

За първи път в галерия "Възраждане" показва своите творби младата скулпторка Цветелина Ангелова. Ученичка на Свилен Костадинов, тя работи предимно с камък, но експериментира и с други материали.

Ето и какво казва самата тя за творчеството си: „Творбите нямат тематична връзка помежду си. Представляват самостоятелни образи, които са изградени от различни елементи, създавайки една цялост. Подобно на начина на изобразяване, експозицията има за цел да изгради тази цялост от различни образи чрез общото звучене на творбите, като маниер, движение и състояние.“

Краси Алексиева, 2018 г.

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Никола Гулев е роден в гр. Пловдив през 1987 г. През 2006 г. завършва Художествена гимназия „Цанко Лавренов” в гр. Пловдив със специалност Живопис. През 2010 г. се дипломира като бакалавър по Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специалност Живопис в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство под ръководството на доц. Румен Жеков. От 2010 г. е член на Дружеството на пловдивските художници. През 2012 г. завършва магистърска степен по живопис в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с пълно отличие. От 2016 г. придобива научна титла – Доктор по методика на обучението по изобразително изкуство. Никола Гулев работи и твори в гр. Пловдив. Картините му са част от колекции на ценители в България, Испания, Португалия и Англия.

Осъществил е 15 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива и пленери.

Награди:

2011 – Ежегодна студентска награда в категория изобразителни изкуства на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив.

2011 – Награда и грамота от Фотоконкурс „Животът не търпи лъжи”

2011 – Номинация за студент на годината на Република България

2013 – Поощрителна награда от национален приз „Рицар на четката”, гр. Карлово

2016 – Номинация за млад автор на гр. Пловдив от Дружество на пловдивските художници в годишна изложба на Дружество на пловдивските художници – Изложбена зала на Дружество на пловдивските художници –  ул. “Гладстон” 32

2017 – Награда на община Пловдив за млад учител на годината

2017 – Грамота от община Пловдив (район Източен) за изключителни успехи в образователния процес

 

Цветелина Ангелова

2008-2012 - Бакалавър степен в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, специалност Скулптура при Свилен Костадинов

2012-2014 - магистърска степен в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ специалност Скулптура при Свилен Костадинов.

Осъществила е две самостоятелни изложби и множество участия в общи такива, и пленери.

2014 г. – съорганизатор и член на артистичната група за пърформанси „Тъб-Дъб“.

2014 г. – организатор на пленер за живопис и графити „Плевен през очите на младите автори на България“ град Плевен;

 

Автор: Сим Алексиев
28.02.2018 г. 16:01
Посетено: 812
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27223-galeriya-vazrazhdane-predstavya-tsvetelina-angelova-i-nikola-gulev