Изложби

Един от най-големите колекционери на съвременно изкуство Луис Басат се завръща в България за изложба в Националната галерия

Eкспозицията ще представи 84 творби на световноизвестни автори от XX век

Един от най-големите колекционери на съвременно изкуство Луис Басат се завръща в България за изложба в Националната галерия

 

◊ СЪБИТИЕТО

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“, която ще представи част oт произведенията от колекцията в Националната галерия, Двореца, от 1 март до 9 април 2018. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca - Експо Баня София. Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхол и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” - един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образци на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016 г. той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулата на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието "Посланик на добра воля" от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Семейството му е със сефарадско-еврейски корени и произхожда от Шумен. През 1912 се мести в Истанбул, минава през остров Корфу и се установява в Барселона. На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция Bassat & Asociados, днешната Bassat Ogilvy, част от Ogilvy & Mather Group. Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992, носител е на над 400 награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006, когато навършва 65 години и се пенсионира, Bassat Ogilvy е първа сред рекламните агенции на Иберийския полуостров.

 

Проектът се осъществява по инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в партньорство с Националната галерия в София,  Рока България, УниКредит Булбанк, Ogilvy Group Bulgaria и Фондация „Отворени изкуства“ и със сътрудничеството на Столичната община.

 

Програма на събитията от посещението на Луис Басат в България:

1 март, 11 часа – Национална галерия, Двореца, Бална зала, (пл. „Княз Александър I“ № 1)

• Пресконференция

 

1 март, 18 часа - Национална галерия, Двореца,  (пл. „Княз Александър I“ № 1)

• Официално откриване „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Изложбата продължава от 1 март до 9 април 2018

 

28 февруари, 18 часа - изложбената зала Roca - Експо Баня София

• Лекция „Животът на един колекционер“

 

 

Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
26.02.2018 г. 17:42
Етикети:
ЛекцияЛуис БасатизложбаДворецаНационална галерия
Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания
Посетено:
1264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27213-edin-ot-nay-golemite-kolektsioneri-na-savremenno-izkustvo-luis-basat-se-zavrashta-v-balgariya-za-izlozhba-v-natsionalnata-galeriya