Изложби

Галерия "Папийон" представя Сборна бижутерска изложба

22 февруари - 20 март 2018

Галерия "Папийон" представя Сборна бижутерска изложба

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon

представя

Игри на баланс / Games of Balance

изложба

Бижута

22.02. – 20.03.2018 г.

 

С удоволствие Арт Галерия Le Papillon ви кани от 22 февруари до 20 март в изложбения салон на ул. "Драгоман" № 12, Варна, съвместно да се отдадем на предизвикателството на ИГРИ НА БАЛАНС / GAMES OF BALANCE.

С радост продължаваме традиционния ни очакван проект, призоваващ въображението на редица бижутери и зрители с осмо издание на Годишна бижутерска сборна изложба.

Но символът на 8-цата не ни дава покой и настоява безкрайността й да бъде почетена подобаващо. Нима стремежа към БАЛАНС не е БЕЗКРАЕН!? Нима желанието за ИГРА или забавление не е също безкрайно като алегорията на 8-цата!? Играта е един от най-приятните и ефективни подходи за постигане на развитие и знания за всички живи същества. Естественият човешки стремеж към баланс за уравновесяване на често противоположни качества, поведение, чувства е целта, която също ни води към еволюционно развитие. Така, основната функция на галерия „Папийон“ - да развива естетически вкусове в публиката и съответно да предизвиква въображението в авторите, заедно с 8-цата обедини БЕЗКРАЙНОСТТА С ИГРАТА И БАЛАНСА. Два са аспектите на необходимостта да постигаме хармония, чрез красота и удоволствие.

През изминалите 7 сборни бижутерски изложби „култивирахме“ възприятията на зрителите за новите обекти – бижута, достигнахме постижения по правилата на „земеделието”, направихме идейно-образно проучване върху „взаимодействията“ обект-зрител,, проектирахме и реално изпълнихме „гравитиращи обекти“ и изследвахме „резонанса“ на заобикалящата среда. Това издание не само продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден преглед на това така обичаното изящно и приложно изкуство, то я надгражда с традиционните ни намерения за развитие на дизайна и ювелирния изказ в мащаб. Изданията на бижутерските изложби са обединени от обща идея и се превръщат в жадувано и очаквано събитие за ценители, зрители и страстни почитатели, следящи не само новите произведения на любими дизайнери, но и идеите на нови автори, представяни за първи път от арт галерия Le Papillon.

 

Предизвикателството, поставено пред авторите тази година е да създадат ИГРИ НА БАЛАНС / GAMES OF BALANCE, чрез сътворените от тях бижута – обекти. Стремежът ни е чрез средствата на бижутерията и търсейки баланса и играта да привлечем още по-широк спектър от публика, влияеща се от идеите на авторите. Дали търсеният от твореца баланс във формата, материята, подтекста или игривият елемент, притворен в обект - бижу е повече въздействащ върху зрителя? А може би всеки ценител намира своя баланс чрез бижу, търсейки нестандартния забавен начин да изрази и допълни себе си? Това е целта на тазгодишната ни сборна бижутерска изложба „ИГРИ НА БАЛАНС / GAMES OF BALANCE“.

Нека видим как съвременния дизайн в бижутерията балансира естетиката в зрителите; как класическото ювелирно изкуство чрез бижутата играе с човешкото умение да усеща красота и хармония; как бижуто балансира мислите и чувствата на автора и на притежателя на обекта:

  • Обекти, изразяващи търсене между баланс и дисбаланс в любовта
  • Обекти, балансиращи природата и стихиите в себе си
  • Обекти, балансиращи в себе си страст и спокойствие
  • Обекти, играейки с баланса на копнеж и разочарование
  • Обекти, играейки си с усещането за късмет и успех
  • Обекти, балансиращи усещането за удобство и уют
  • Интерактивни футуристични обекти от материали на бъдещето
  • Обекти – амулети, които създават личностен баланс
  • Минималистични обекти, намиращи баланс между максимум информация с минимум изразни средства
  • Обемисти обекти – балансиращи с маса и информация и с това си свойство привличащи човешкото внимание
  • Обекти – балансиращи цвят, мирис и създаващи нови усещания

Безкраен е нашият интерес да анализираме наблюденията как бижутата  отразяват мислите и чувствата на автора и съответно влияят на зрителя / притежателя им. Как всеки творец, забавлявайки се, балансира в себе си синтеза от безмерната генетична информация, натрупаните знания, опит и естетическа потребност да създава обекти с похватите, и изразните средства на бижутерията.

Участниците в ИГРИ НА БАЛАНС / GAMES OF BALANCE тази година са 37 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие взимат четирима студенти от Катедра „Метал“ към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.

Участниците са:

Ангелина Цветкова, Армавени Стоянова, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Вараздат Айрапетян, Велислава Божинова,  Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, проф. Димитър Делчев, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, Елена Кафеджийска, Йордан Цанков, Калина Филчева, Катя Лазарова,  Камена Сиракова, Лена Старибратова, Мария Стоянова, Мартин Христов, Мира Джамбазка, д-р Мирена Златева, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Станислав Корчев, Стефан Димитров, Теодор Лулчев, Яна Танковска.

 

Изложбата ИГРИ НА БАЛАНС / GAMES OF BALANCE може да бъде видяна от 22 февруари до 20 март в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. "Драгоман" № 12, Варна (до Куклен театър)

Вернисаж: 22.02.2018 (четвъртък) от 16:00 до 19:00 часа.

 

 

Автор:
Aрт галерия "Папийон"
Публикация:
20.02.2018 г. 19:16
Посетено:
1624
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27189-galeriya-papiyon-predstavya-sborna-bizhuterska-izlozhba