Изложби

Фрагменти от Европа. Пейзажи от колекцията на ХГ "Дечко Узунов"

Отваря врати филиалът на СГХГ - Художествена галерия „Дечко Узунов”

Фрагменти от Европа. Пейзажи от колекцията на ХГ "Дечко Узунов"

Истанбул, 1943
акварел, молив върху хартия, 41 х 55 см

 

◊ СЪБИТИЕТО

Художествена галерия „Дечко Узунов”,
филиал на Софийска градска художествена галерия

представя изложбата:

Фрагменти от Европа. 
Пейзажи от колекцията на ХГ "Дечко Узунов"


февруари – май 2018 г.
Откриване на 21 февруари (сряда), 18 ч.

 

В изкуството най-плъзгавото, най-опасното е да се увлечеш в модното. И в подражателството. Ако подражаваш, лесно можеш да постигнеш известен успех. Но той е временен. Вечното е онова, което ще преживей. Което ще преживей и смъртта ти, и онова произведение, което направиш в момента, трябва да се цени колкото може по-дълги години. Тогава вече можеш да си спокоен, че наистина си творил изкуство, което заслужава да бъде признато...

Дечко Узунов, вестник „Поглед”, брой 47, 1983 г.


Изложбата „Фрагменти от Европа” е посветена на Европейската година на културното наследство. В нея са представени десетина от държавите, до които Дечко Узунов пътува. През живота си художникът има възможността да посети почти всяка европейска страна, както и да види някои от Азия, Северна и Южна Америка. Подбраните пейзажи разкриват различни гледки от Франция, Италия, Турция, Гърция и др. Изложбата е придружена и от кратки текстове, в които се проследява кога художникът е бил в страната и кои са културните и природни обекти, избрани да бъдат вписани в световния списък на ЮНЕСКО.

 

◊ ЗА НОВООТКРИТИЯ ФИЛИАЛ НА СГХГ

През февруари екипът на Софийска градска художествена галерия представя официално новия си филиал – Художествена галерия „Дечко Узунов”. Намираща се на булевард „Драган Цанков” № 24, къщата на твореца и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986) е превърната в музей още преди повече от десетилетие, който отново е част от музейната мрежа на СГХГ. Той се състои от изложбена зала и ателието на художника, в което се съхраняват над 13 хиляди негови живописни и графични творби. По-голямата част от произведенията, изпълнени в маслена техника, са познати на публиката, но сред хилядите листове с акварели, рисунки, проекти и скици на Дечко Узунов остават все още доста интересни и непоказвани произведения.

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.02.2018 г. 23:23
Етикети:
Софийска градска художествена галерияизложбаДечко Узунов
Художествена галерия „Дечко Узунов”
Фрагменти от Европа
Посетено:
1401
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27170-fragmenti-ot-evropa-peyzazhi-ot-kolektsiyata-na-hg-dechko-uzunov