Изложби

Обичам плаката!

Изложба плакати от Божидар Икономов

Обичам плаката!

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Неслучайно на 14 февруари от 14 часа в галерията на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” (София „бул. Сливница” 134)

ще бъде открита изложбата

Обичам плаката!

Неслучайно първата изложба на Международното триенале на сценичния плакат за 2018 година е посветена на големия български плакатист и един от основателите на триеналето Божидар Икономов (1943-2016).

Неслучайно организаторите търсят повод да напомнят на новите поколения визуални артисти, че стойностният плакат е живо и провокативно изкуство, заредено с идеи и послания.

Изложбата  ОБИЧАМ ПЛАКАТА  включва 30 плаката, създадени от Божидар Икономов в  продължение на повече от 30 години. Всички те са посветени на различни културни събития и на Международното триенале на сценичния плакат, което беше неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов.

Големият български художник Божидар Икономов е автор на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложби. Работил е 13 сезона за Софийската опера и балет, за различни фестивали и издателства и е излагал творчеството си на форуми по цял свят. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат в София и председател на неговия организационния комитет. Носител е на награди от международни конкурси в Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български отличия, включително ордена на Министерството на културата "Златен век".

"Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават... Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!"

Цитатът е част от текст на Божидар Икономов, озаглавен "Обичам плаката", 2007

 

„Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на плакат. Като плаката и той бързо стигаше до хората, лесно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да намери сюжет. Плакатът е градско изкуство – такъв беше и Дари. Остроумен, шарен и предизвикващ."

Георги Лозанов

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
12.02.2018 г. 22:08
Посетено:
855
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27140-obicham-plakata