Изложби

"Екслибрис Презареждане" 3 в Арт галерия "Ларго", Варна

Сборна изложба графика, със специалното участие на Петър Лазаров, Петър Чиновски и Христо Керин

"Екслибрис Презареждане" 3 в Арт галерия "Ларго", Варна

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

"Екслибрис Презареждане" 3

Сборна изложба графика

Със специалното участие на Петър Лазаров, Петър Чиновски и Христо Керин

12 февруари – 12 март 2018 г.

 

В първата за 2018 година изложба Арт Галерия "Ларго" ще представи на вниманието на ценителите една прекрасна колекция графики на художници от цял свят, участници в организираните от галерията през 2014 и 2016 година издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна. В двете досегашни издания над 400 художници от над 50 държави изпратиха общо над 1400 творби за участие. От тях в двете представителни изложби и каталози бяха показани 333 екслибриса на 210 автори от България и света. Затова галерия Ларго, в стремежа си да направи достояние на публиката и друга част от прекрасните творби от конкурса, вече за трети път организира изложбата „Екслибрис Презареждане“, в която включва непоказвани творби от фонда на биеналето.

Изключителни екслибриси, изпълнени в различни графични техники – офорт, литография, мецотинто, акватинта, полимерна гравюра, линогравюра, дървогравюра, ще бъдат експонирани на вниманието на варненската публика за един месец. В изложбата включваме творби на българските художници Иван Матеев, Людмил Методиев, Стефани Костадинова, на Олга Самосюк от Русия, на на Марияна Мирошниченко от Украйна, на Ю-Вен Лин от Тайван, Херман Ромел от Германия, на Марчела Миранда от Аржентина и още над 20 творци от цял свят.

По покана на галерията специално участие в това издание на „Екслибрис Презареждане“ ще вземат трима изключителни български художници – Петър Лазаров, Петър Чиновски и Христо Керин.

След дълги години живот и работа в чужбина от скоро Петър Лазаров се е завърнал в родината си и за радост на почитателите на графиката ще го виждаме все по-често в българските изложбени салони. Роденият в Пловдив художник е лауреат на десетки престижни награди в областта на графиката и екслибриса от международни форуми в Холандия, Великобритания, Китай, България. Илюстрира ръчно отпечатани, библиографски издания на книги с поезия на Омар Хайам, Хайнрих Хайне, Рутхер Копланд, Кристос Гианакос. Една от тези книги – "Сянка от пеперуда", в съавторство с варненската художничка Емануела Цонева, по нейни стихове, беше представена в галерия "Ларго" през 2013-та година. В настоящата изложба Петър Лазаров ще покаже най-новите си работи – гравюри, създадени през 2017 и 2018 година. Варненската публика първа ще се наслади на част от цикъла от дванадесет творби, посветени на подвизите на Херкулес, върху които именитият ни художник в момента работи.

Вторият от специално поканените автори е младият варненски художник Петър Чиновски. Талантливият график спечели награди и в двете издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна. През 2014-та журито му присъди наградата за млад автор, а през 2016-та Чиновски получи Поощрителна грамота. В настоящата експозиция ще видим осем от най-новите екслибриси на твореца, създадени в последните две години.

Третият специално поканен автор е Христо Керин, който беше член на журито във второто издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Носителят на над тридесет международни приза е изключително търсен от колекционерите на екслибрис автор, преподавател и Ръководител на катедра графика във Факултета по изящни изкуства на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". За настоящата изложба освен няколко екслибриса и малки графики, създадени през 2017-та година, Керин изпраща и три по-големи графики, изпълнени в любимата му напоследък техника мецотинто.

Повече снимки от новата изложба можете да видите на www.largogallery.com и в сайта на Международен Екслибрис Конкурс Варна на www.exlibris-competition-varna.org. Очакваме ви на откриването на 12 февруари, понеделник, от 18:30 часа в галерия „Ларго“ на ул. "Хан Крум" № 8. Изложбата продължава до 12 март.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
11.02.2018 г. 15:43
Посетено:
1040
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27128-ekslibris-prezarezhdane-3-v-art-galeriya-largo-varna