Изложби

"Пътят на художника" - самостоятелна изложба на Румен Кожухаров

12 февруари - 5 март 2018 г., фоайе на Зала "България"

"Пътят на художника" - самостоятелна изложба на Румен Кожухаров

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 февруари (понеделник) от 18:00 часа в партерното фоайе на зала „България“ (ул. „Аксаков“ №1) ще бъде открита изложбата „Пътят на художника“ на Румен Кожухаров – докторант в Нов български университет. Това е шеста самостоятелна изложба за младия автор, който ще покаже работи, рисувани в периода 2017-2018 г., следващи различните етапи от живота на един художник през погледа на материала за работа и различни впечатления от живота на артиста.

Експозицията ще бъде открита от доц. Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ на НБУ и може да бъде разгледана до 05 март 2018 г.

 

„През последните десетилетия българският художник остава потънал в забрава,  изместен от подобие на цирков артист. Забравата бива повсеместна – от една страна публиката губи връзка и култура в общуването си с хората на изкуството, а от друга – последните не пожелават да направят достъпно своето знание. Повечето дейци на изящното изкуство се затварят, отказвайки да предадат знанието дори на малцината желаещи да се пресегнат към него и да го продължат.

Изложените платна представляват един имагинерен и полуабстрактен образ на един полувиртуален живот. От една страна защото се твърди, че човек не може да има спомен от зачеването му на земята, и от друга – защото не може да се сбогува със земята след като я напусне. В този път се фиксира един период и едно име, което благодарение на своето творчество успява да повлияе, а ако наистина е било искрено – и да остане дълго време след земното си съществуване под формата на човешко същество. Картините „запечатват“ идея за моменти от съществуването на един художник в пълния му приказ, лутане, нужди, срам“ - казва авторът.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Румен Атанасов Кожухаров е четвърто поколение художник. През годините е взел участие в над 40 общи изложби от студентски и/или художествен характер: общи изложби на секции към СБХ, преподавателски и студентски изложби на НБУ, студентски изложби към НХА; експозиции, организирани от галерии и културни институции в страната. Румен е лауреат на редица национални конкурси, а около научната си дейност активно участва като организатор и куратор на студентски и преподавателски изложби, инсталации, каталози, проектни предложения и др.

На предстоящата изложба художникът ще покаже платна в маслена и смесена авторска техника – акрил, пастел, масло, мастила на акрилна основа и др., предимно в по-голям размер с оглед авторските си потребности и възможност за по-експресивен изказ с по-широк замах.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
10.02.2018 г. 17:21
Посетено:
1791
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27125-patyat-na-hudozhnika-samostoyatelna-izlozhba-na-rumen-kozhuharov