Изложби

Изложба на Таня Джокич в галерия Гешов

Белградската художничка представя "Срещи"

Изложба на Таня Джокич в галерия Гешов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Таня Джокич в галерия Гешов

08 февруари - 08 март 2018 г.
Откриване на изложбата – 08.02., четвъртък, от 18.30 ч., София, ул. „Сердика“ 4

Работите на Таня Джокич показват една ободряваща постмодернистка еклектика. Това е само на пръв поглед, когато сме приятно изненадани от витражния начин, по който художничката комбинира цветовете и формите и „цитира“ архетипи в своите композиции. След това идва мисълта за силата на въображението да даде визуален образ на скритите импулси на сътворяващите субстанции в човека и света въобще. Кое у нас носи енергията за сътворяване и кои са пътищата? Как се състоят скритите срещи в нашето съзнателно и безсъзнателно, и как въображението конструира светове с днешна дата?

Таня Джокич се опитва да „улови“ тези артерии на креативността, които преминават през човешките отношения, през идиосинкразията на чувствата и надграждат видимия свят с визии за скритото, което може да се проникне само чрез синестезия. Тази многоизмерност на възприятието може да обясни употребата на формите и интензивните цветове в работите на артистката. Виждаме как във формата се вписва фигура, която трябва да се мисли през това, в което е вписана. Композицията се оказва аранжимент от смисли и йерархия на форми.

Начинът на изображение показва интересна амбивалентност между наивистично и природно, синестезно възприятие за света и интелектуални натрупвания. Светът е споделим през сетивата, но той е и мислим през различните архетипи от древността до съвременността. Най-високо в йерархията на архетипите е окото. След него, като редупликации са слънцето, яйцето. Допълват се от водите, рибите, косите на жени. Характерни са стилизациите и декоративността. Мистичният и многоцветен дух на Изтока се среща с балканския темперамент на артистката.

Срещата с живописните работи на Таня Джокич е в Geshov Gallery от 08.02. до 08.03.2018 г.

 

Автор:
Галерия Гешов
Публикация:
05.02.2018 г. 19:52
Посетено:
1382
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27101-izlozhba-na-tanya-dzhokich-v-galeriya-geshov