Изложби

Изложба на Ясен Гюзелев в галерия "Арте"

Изложба графика, 6 февруари – 1 март 2018

Изложба на Ясен Гюзелев в галерия "Арте"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Арте"

представя

Ясен Гюзелев

изложба графика

6 февруари – 1 март 2018

Вернисаж на 6 февруари от 17:30 до 19:30 часа – ул. "Бузлуджа" 31, София


През целия месец февруари с любов за Вас сме подготвили изложба на един от най-обичаните български художници, илюстратор, автор признат отдавна по света, обичан от малки и големи, от колекционери и почитатели, художник, откровено влюбен в изкуството, работохолик, достигнал съвършенството, създател на илюстрациите на най-обичаните детски приказки. Да, към Ясен Гюзелев не може да останете безразлични, може само да се влюбите в изкуството му безрезервно и завинаги.

В настоящата изложба ще покажем графики по сюжети от известните му илюстрации: „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Приключенията на Пинокио“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Кралят на златната река“ от Джон Ръскин /неиздавана книга в България/, както и графики на прослoвутите карти „Таро“: по „Леонардо“, „Милемиум“ и „900“. Някои са познати на публиката, други никога не са показвани, ново е това, че сега са реализирани с графичната техника АЛГРАФИЯ, което ги превръща в нов вид оригинал, получават нов живот като самостоятелно произведение. По време на експозицията ще може да видите и закупите издадените на български книги с илюстрации на Ясен Гюзелев.

Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от редица награди, които получава: „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“; за илюстратор на годината – ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр. Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010). Но най-голямото признание според Ясен Гюзелев са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което художникът е направил.

Гергана Борисова, януари 2018

 

Автор:
Галерия "Арте"
Публикация:
05.02.2018 г. 15:21
Посетено:
1743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27100-izlozhba-na-yasen-gyuzelev-v-galeriya-arte