Изложби

Пека Лоири в Габрово

Финландски плакати в Дома на хумора и сатирата

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 септември 2006 г. в Дома на хумора и сатирата – Габрово своя изложба ще представи художникът Пека Лоири от Финландия – изтъкнат графичен дизайнер на книги и фирмени знаци, майстор на театралния плакат и носител на редица национални и международни отличия за графика.

Миналата година г-н Лоири стана лауреат на специалната награда на Сдружението „Хумор на народите” от XVII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2005. Това е и поводът домакините от Веселата къща да го поканят да представи пред габровци и гостите на града своя самостоятелна изложба.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията включва 34 оригинални плаката на различни теми, които авторът щедро дарява за художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС. Изложбата е придружена от луксозно изработени каталог и афиш, които всеки посетител ще получи по време на вернисажа.

Събитието ще уважи и г-жа Ирина Санту – културен аташе при посолството на Република Финландия в София, която ще открие изложбата и ще поздрави своя талантлив съотечественик.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Г-н Пека Лоири е роден в Хелзинки и по професия е графичен дизайнер. Бил е художествен директор на най-голямото книгоиздателство в северните страни. Освен с дизайн на книги, се занимава с проектиране на плакати, фирмени знаци, символи и лого.

През 80-те и 90-те години изнася лекции в множество университети по изкуство и дизайн – в Хелзинки, Стокхолм, Копенхаген, Рейкявик, Париж, Торино, Краков, Пекин, Сеул и др. Председател е на Организационния комитет на прочутото Биенале на плаката в гр. Лахти, Финландия.

Авторът участва редовно в най-престижните изложби, конкурси и биеналета на плаката – и като творец, и като член на жури.

През 1991 г. е избран за графичен дизайнер на годината във Финландия; тогава получава и наградата на Финската фондация за култура.

Плакатите му са удостоявани с множество награди, сред които:
· Златен медал от конкурса за театрален плакат в Ню Йорк (1992);
· Първа награда на Биеналето на плаката в Колорадо, САЩ (1993);
· Наградата “Най-добрият северен плакат на книга” (1993);
· Наградата за съвършенство от Биеналето на плаката в Хелзинки (1997);
· Втора награда на Изложбата на плаката “Солидарност” в Прага (2002);
. Бронзов медал от Биеналето на плаката в Мексико (2002);
· Наградата на Асоциацията на графичните дизайнери във Финландия.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
12.09.2006 г. 15:37
Етикети:
Посетено:
537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2709-peka-loiri-v-gabrovo