Изложби

Пластика в дърво и бронз

Рангел Стоилов-Бачо на 70 години

◊ СЪБИТИЕТО 

Юбилейна ретроспективна изложба “Пластика в дърво и бронз” по повод 70-годишнината на Рангел Стоилов-Бачо.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: 15 септември 2006 г., петък, от 18 часа
Изложбена зала на Дружеството на пловдивските художници, Пловдив, ул. "Гладстон" № 32


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

· Съюз на българските художници;
· Община Пловдив – Дирекция Култура;
· Дружество на пловдивските художници.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Рангел Стоилов-Бачо е роден на 7 август 1936 г. Завършва през 1968 г. Художествена академия в София, специалност дърворезба при проф. Асен Василев и скулптура при проф. Величко Минеков.

Работи в областта на монументално-декоративната дърворезба и скулптура. Автор е на иконостаси, кивоти, декоративни стени, ритуални зали, пана, врати, тавани и др.

Забележителни са неговите тавани в Балабановата къща и къщата на Общински институт “Старинен Пловдив”, вратите в Пловдивската митрополия, костницата в Клисура, кивота в църквата “Св. Никола” в Брацигово. От монументалната скулптура и днес могат да се видят “Ласло Наги” и “Измит - земетръсът” в Смолян.

Впечатляваща е изложбата по време на Европейския месец на културата - скулптурни портрети на известни пловдивски и свързани с Пловдив интелектуалци като Генчо Стоев, Иван Спасов, Любомир Самарджиев, Огнян Сапарев, Георги Петров и др.

За 35 години творчески път Стоилов има шестнадесет самостоятелни изложби дърворезба и малка пластика в дърво и бронз. Излагал е свои творби в Германия, Русия, Гърция и Бразилия.

През 1999 г. излиза от печат книгата му “Нерон – какъвто го познавам” с документални разкази за приятелството му с известния наш художник Димитър Казаков. Тази есен излезе втората му книга със заглавие “Записано на камък” – сборник със сентенции, афоризми и фрагменти за живота и изкуството.

Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в Пловдив.
Автор:
Димитър Атанасов
Публикация:
11.09.2006 г. 15:02
Етикети:
Посетено:
1158
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2706-plastika-v-darvo-i-bronz