Изложби

"Making more mistakes" - изложба на Натан Перник (Израел)

19 януари – 13 февруари 2018, One Monev Gallery

"Making more mistakes" - изложба на Натан Перник (Израел)

 

◊ СЪБИТИЕТО

ONE Monev Gallery

представя

MAKING MORE MISTAKES

Самостоятелна изложба живопис и инсталации на Натан Перник (Израел)

Куратор: Лиза Савина (Санкт Петербург)

19 януари – 13 февруари 2018

София, ул. „Иван Вазов“ 14, сграда на Военно издателство - партер (на ъгъла с ул. „6-ти септември“)

 

Натан Перник (р. 1980) е едно от обещаващите нови имена в съвременното израелско изкуство. Завършва Художествената академия в Йерусалим (2004), след което бързо бива забелязан от авторитети в международните арт среди – става асистент на известния модернист Марк Костаби в Ню Йорк, участва във Фестивала за младежко изкуство Artishock, в Тел-Авив, печели наградата BP Portrait от Лондонската портретна галерия. Утвърждавайки се като художник хиперреалист, Натан привежда до визуално съвършенство точността на изображенията. Мокри кърпи, счупени чинии, мръсни лъжици, смачкана хартия, грил за яйца и други деформирани предмети, загубили функционалността си, извисяващи се в безвъздушното пространство.

Натан Перник и Еран Решеф (друг интересен израелски автор хиперреалист) убедително преоткриват в разрушените предмети метафората за човешкото битие. Съвременният човек копнее за загубената сила на митовете и идеологиите от миналото да създават усещане, представа или поне надежда за „истински-правилен-идеален“ свят и общност. ХХ и ХХI век убедително ни показаха, че днешното общество владее силата да разрушава истината и порядъка на предходните епохи, но не и да съгражда устойчиви алтернативи дори в собственото си настояще, а още по-малко за следващите поколения.

Въпреки това, както счита младият художник Натан Перник, именно това усещане за липса или деформация на съвременните митове би могла да се окаже много по-вдъхновяваща и провокираща, отколкото всеобхватно и вече установено присъствие на мита в миналото. Натан премества знаците на съществуване, тяхното значение се губи в безвъздушни пространства, оставайки свързани само с неясна изплъзваща се сянка. По време на изложбата в One Monev Gallery ще бъдат представени живописни творби и инсталации в нескрит диалог едни с други, в опит да дадат един възможен отговор на стаения въпрос в заглавието на изложбата: “making more mistakes“ – какво ще стане, ако направим още една грешка, ако допуснем объркването всички тези символи, загубили функционалността си, да присъстват като крайна, самодостатъчна точка и форма на изразяване? Какво ще стане, ако осъзнаем изхабяването и умората на материала като първата стъпка към подновяването?

 

Автор:
One Monev Gallery
Публикация:
25.01.2018 г. 15:40
Посетено:
990
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27045-making-more-mistakes-izlozhba-na-natan-pernik-izrael