Изложби

Националният военноисторически музей представя последните си дарения в изложбата „Памет за бъдещето“

Националният военноисторически музей представя последните си дарения в изложбата „Памет за бъдещето“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 25 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“, № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година, и е жест на признателност към всички, благодарение на които сглобяваме разказа за нашето минало.

Изложбата включва част от 1594-те дарени реликви на емблематични за българската история личности, получени от техни наследници, както и техника и снаряжение, дарени от военните формирования в страната. Сред тях са кортик и отличия на единствения командир на дивизия от Българската армия, загинал по време на Втората световна война – генерал-лейтенант Боньо Пиронков, албум на 53-ти Орловски випуск на Военното на Н.В. Училище (1931-1934), както и генералска шпага и отличия на генерал-майор Иван Хубенов. Колекцията от хладно оръжие на музея е допълнена и от еспадрон (тренировъчна сабя) на един от изтъкнатите военни юристи в междувоенния период и председател на Софийския военен съд от 1942 г. – полк. Иван Добрев. Любителите на авиацията ще имат възможност да видят съвременен летателен костюм на генерал Константин Попов, използван по време на службата му в авиобаза Граф Игнатиево, и други интересни експонати.

В знак на благодарност към дарителите всеки един от тях ще получи грамота за дарение и билет за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали.

 

За контакти:

Славея Сурчева – 0886 678701

Лора Калагларска – 0887 866742

Автор: НВИМ
23.01.2018 г. 13:53
Посетено: 524
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27034-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-predstavya-poslednite-si-dareniya-v-izlozhbata-pamet-za-badeshteto