Изложби

"Print screen copy" - изложба на Мариян Ценов

03 - 17 февруари 2018, галерия "Етюд"

"Print screen copy" - изложба на Мариян Ценов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Етюд" представя

"Print screen copy"

Изложба дигитални принтове на Мариян Ценов

Откриване на 3 февруари 2018 г. (събота), 18:30

Изложбата ще може да бъде разгледана в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 17 февруари 2018.

"Кога и как приемаме видимите неща за даденост, за интерпретирано преповтаряне, за визуална тавтология?

В предстоящата изложба няма да се търсят отговори на подобни въпроси. Те са основата, която се премахва в търсене на смисли, базирани върху видимото, които от една реалност преминават в друга. Подобно на тази призма „Това видях – Това ще видите“ се натрупват изображения, копирани като копиране на видимото в собствената му буквалност. В този своеобразен трансфер на изчерпани идеи и намерения се заемат фрагменти, регистриращи преходното в неговата преходност. Всичко попадало в зрителното поле на автора се размива в несъзнавано, аутсайдерско преживяване, в непрекъснат процес на преповтаряне."
Мариян Ценов

В изложбата ще се представят широкоформатни принтове без рамки, като по време на откриването ще се проведе и своеобразен експеримент. Присъстващите зрители ще могат да разглеждат изображенията само чрез външен светлинен източник (фенерче или собствено мобилно устройство). Всеки дошъл на откриването на изложбата ще може да си вземе принтове – по негов избор, които ще са поставени на стените в пространството на галерия "Етюд".

 

◊ ЗА АВТОРА

Мариян Ценов е роден през 1978 г. в град София. През 2015 г. завършва магистърска програма „Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство“ в специалност „Изобразително изкуство“ на ФНПП към СУ „Св. Климент Охридски“. Понастоящем е докторант в същата специалност.

Интересите му в изкуството са разнообразни, насочени предимно към експериментиране с различни изразни средства. Съществен аспект в търсенията му е интуитивният подход, моментното хрумване, рефлектиращо от една страна в създаване на изображения и форми в сферата на живописта и скулптурата. От друга страна подобна психо-физическа рефлексия е пренесена и в пърформанса като субект-обектно присъствие, превърнато в индивидуално ритуализирано поведение.

Мариян Ценов се изявява най-често в сферата на движенческия пърформанс, но също така работи и в областта на рисунката, дигиталния колаж, художествената инсталация. Има множество участия с авторки пърформанси в пърформас-фестивали (Sofia Underground performance festival, AEON festival, фестивал на пърформанса „Шах с пешката“). Участвал е в групови изложби в България и в чужбина (Виена, Будапеща, Дрезден).

 

Автор:
галерия "Етюд"
Публикация:
24.01.2018 г. 14:40
Етикети:
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27027-print-screen-copy-izlozhba-na-mariyan-tsenov