Изложби

Mузейна изложба "Васка Емануилова: Прочити"

23 януари – 25 март 2018 г., Галерия "Васка Емануилова"

Mузейна изложба "Васка Емануилова: Прочити"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Васка Емануилова”

представя

Васка Емануилова: Прочити

23.01. – 25.03.2018 г.

Откриване: 23.01., 18:00 ч.

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15

 

През 2017 г. се навършиха десет години от началото на активната изложбена дейност на галерия „Васка Емануилова”. Тя беше открита до Парк "Заимов" в самия край на 2006 г. след дълъг период, в който дарението на Васка Емануилова нямаше собствено пространство.

Оттогава досега галерията развива музейна програма, която през годините се стреми да преоткрива и показва на публиката творчеството на Васка Емануилова. Да се грижи за неговото архивиране, да търси контекста на историческите свидетелства и по този начин непрестанно да актуализира паметта за известната българска скулпторка.Настоящата изложба е желание да се покаже този изминат път и да се популяризира архивът на галерията.

Личността и делото на авторката са представени чрез нейни творби, фотографии, записи и документи. Потърсена е връзка между нейната работа и произведенията на съвременници – учители, приятели, близки колеги, като Иван Лазаров, Мара Георгиева, Кирил Петров, Стоян Сотиров, Иван Фунев, Андрей Николов, Вера Лукова, Иван Ненов, Преслав Кършовски, Борис Иванов, Вера Недкова, Донка Константинова и др. Всички тези автори споделят обща среда и дейност с Васка Емануилова и участват в процесите на формиране на модерното българско изкуство през XX век. Някои от показаните произведения са малко познати на публиката. Поставени са акценти върху изучаването и работата с образците на класическата скулптура; върху формирането на градската култура и особеностите на съжителството на „родно” и „европейско” в творбите на българските автори. За първи път е поставен акцент върху малкото християнски образи, създадени от Васка Емануилова, и тяхното преплитане с традиционния и/или идеологически контекст и др. Скулпторката е сред най-портретуваните от свои колеги художници, което може да бъде видяно в изложбата в произведения на Светлин Русев, Люба Паликарова, Карл Йорданов, Александър Стаменов и др.

 

В изложбата са включени произведения от колекцията на галерия „Васка Емануилова”, Софийска градска художествена галерия, Ателие-колекция „Светлин Русев”, Дарение Годеч, Художествена галерия – Добрич, ХГ „Жорж Папазов”, гр. Ямбол.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
22.01.2018 г. 17:20
Посетено:
1147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27020-muzeyna-izlozhba-vaska-emanuilova-prochiti