Изложби

Теодор Ушев представя първата си в България изложба - инсталация с миксирана реалност

20 февруари – 11 март 2018, Софийска градска художествена галерия

Теодор Ушев представя първата си в България изложба - инсталация с миксирана реалност

 

◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия

представя

Теодор Ушев

Като в тъмно огледало/ In the Mirror, dimli

20 февруари – 11 март 2018

Откриване 20 февруари, 18.00

 

Рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly.

Проектът е провокация към публиката да търси скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка. Осмисля идеята за личния и социален страх и лицемерие, спасението и унищожението като индивидуален и обществен акт.

В рамките на проекта ще бъде реализирана първата в България „потапяща“ инсталация (immersive installation) - едно от най-иновативните и атрактивни течения във визуалното изкуство. При него с помощта на специална каска – очила, зрителят се въвлича в алтернативна среда, добива оптичната илюзията, че е част от действието, което вижда в тях.  

Ушев използва и експерименталната технология миксирана реалност (mixed reality) в един от модулите си. Миксираната реалност добавя дигитална 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда. Така в интерактивно преживяване се миксира реалния и виртуален свят, където физическите и дигитални обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време.

Освен видеото с миксирана реалност, в рамките на проекта Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly, Теодор Ушев ще създаде филм, който може да бъде видян в пространството на галерията, както и изложба на обектите с изображения, от които са създадени те.

Изследвайки темите за суетата, лъжата и спасението като личен и обществен акт, авторът „надписва“ картините си със скрити послания, видими само с помощта на ултравиолетова светлина. С перифрази и препратки към части от свещените текстове Еклесиаст и Коринтяни, „Като в тъмно огледало“ е разсъждение върху смисъла и безсмислието на живота отвъд привидното.

Авторът прилага иновативна технология, специално разработена за инсталацията от датското студио NVRMIND. Използвани са гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова.

Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly  е първият самостоятелен голям проект, който Ушев подготвя у нас извън киното. По покана на държавни и частни организации, той има реализирани подобни инициативи, изложби и инсталации  в различни държави по света, сред които Барбикан в  Лондон (Англия), Музей на цивилизациите в Квебек (Канада), в Градската галерия на Утрехт (Холадния), Любляна (Словения), Токио (Япония), Сан Франциско (САЩ), Анеси (Франция) и др.

Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly e проект, финансиран по Програма „Култура” на Столична община, в партньорство със Софийска градска художествена галерия и Националния филмов борд на Канада (NFB). Организатори на изложбата са Фондация Моменти и Кидс Хаус.

Продуцент и организация:  Десислава Бинева
Програмиране: Милан Гражецки, Дарио Сейб

Куратор: Аделина Филева

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
15.02.2018 г. 18:09
Етикети:
Посетено:
1297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27019-teodor-ushev-predstavya-parvata-si-v-balgariya-izlozhba-instalatsiya-s-miksirana-realnost