Изложби

Общи граници

Седмица на съвременното изкуство - 2006

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Общи граници" - в рамките на ежегоден международен проект Седмица на съвременно изкуство, който се провежда от 1995 г. и е едно от най-важните събития, организирани от сдружение "Изкуство днес".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Предстоящото дванадесето издание цели да представи произведения на съвременното изкуство от две балкански страни (България и Румъния) в момент, когато те се стремят да преодолеят множество вътрешни и външни граници, осъществявайки един общ стремеж - членството в Европейския съюз.

"Общи граници" не налага темата за границата като нещо, което би следвало да се експлицира и интерпретира от творците. Проектът е по-скоро тест за нагласите, съмненията, вярата и опасенията около границите, около новите идентичности при бъдещото членство на двете страни в ЕС.

Партниращата организация от румънска страна е асоциация “Вектор”, която също като сдружение “Изкуство днес” осъществява дейността си в пространството на стара турска баня и това обстоятелство е повод за аналогии. Пространството между двете бани е география и архитектура. То разиграва траекториите на междуличностните и интернационални отношения, в които линкът е водната граница, канала, реката, чистата вода и канализацията. Тази вода, която свързва и разделя един с друг и един от друг. Голямата вода, която в периода на евроинтеграция носи Европа, но макар и обратно на течението съвместно ще превози до нея. Изходна точка в тази архитектура е антрето за влизане и излизане, за посрещане и изпращане на гостите. Кой е гост и кой домакин в предстоящото присъединяване е въпрос на самоидентификация, разголване, разглеждане и почистване.


◊ УЧАСТНИЦИ

България:
Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Валентин Стефанов, Нина Ковачева, Пламен Соломонски, Румен Жеков, Йоханнес Артинян, Надя Генова, Емил Миразчиев, Севдалина Кочевска, Явор Гърдев, Иво Димчев и Театър @lma @lter

Румъния:
Лавиния Герман, Костел Чирила, Лилиана Басараб, Алекс Григорас, Богдан Ватаву, Нита Мокану, Матей Беженару.


◊ ПРОГРАМАТА

11 септември 2006 (понеделник) - 12.00–13.30
Пресконференция: Център за съвременно изкуство – Пловдив, баня Старинна.

12 септември 2006 (вторник), 18.30
Откриване на проекта: Център за съвременно изкуство – Пловдив, баня Старинна.

13 септември 2006 (сряда), 18.30
Презентация “Периферик – на ръба”, Матей Беженару, директор на Асоциация Вектор, Яши, Румъния: Център за съвременно изкуство – Пловдив, баня Старинна.

29 септември 2006 (петък), 23.00
“Нощ на Музеите и галериите” - електронно парти/ мултимедиен live

6 октомври 2006 (петък), 18.00
“Перфоратум" - физически театър; идея и хореография: Иво Димчев, с участието на Театър @lma @lter


• Събитието е под патронажа на Министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

• Проектът се осъществява с подкрепата на: Община Пловдив, Швейцарска Културна Програма в България, Фондация Работилница за Граждански Инициативи, Тръстът за Развитие на Гражданското Общество в Централна и Източна Европа, Фондация "Чарлз Сттюард Мот", фирма "22 карата".

• Медийни партньори:
Радио Пловдив, Телевизия Евроком България, Радио Katra FM, вестник Марица.
Автор: Сдружение "Изкуство днес"
09.09.2006 г. 15:04
Посетено: 266
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2698-obshti-granitsi