Изложби

В НБУ беше открита изложбата „Рамки“ – по идея и в памет на доц. Румен Лаптев

Възпоменателната експозиция е покана за предстоящото честване на 60-годишнината от рождението на дългогодишния преподавател в Университета

В НБУ беше открита изложбата „Рамки“ – по идея и в памет на доц. Румен Лаптев

 

На 09 януари в коридорното пространство на корпус 2, етаж 5 беше открита изложбата „Рамки“. Експозицията е по идея на покойния преподавател в НБУ доц. Румен Лаптев и показва част от личната му колекция от рамки, носеща своето началото от ученическите му години в художественото училище.

Възпоменателната изложба беше открита от доц. д-р Георги Арнаудов – заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност, и е реализирана от екип – доц. Валентин Савчев – ръководител на департамент „Изящни изкуства“ и докторантите Румен Кожухаров и Христина Дякова.

Идеята за изложбата от рамки възниква след дълги години преподаване в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Нов български университет. Споделяйки намерението си със своите студенти, Румен Лаптев изказва пред тях тезата за това, че времето, което отдава на преподаването, може да бъде измерено в много ненарисувани картини. Около тази концепция възниква и идеята изложба от празни рамки без платна.

Кураторското решение за това рамките да не са носители на картини на Румен Лаптев е част от концепцията – наредените празни рамки представят физическата липса на автора, но духа му продължава да е с нас. Или както казва Малкият принц: „Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“.

Изложбата успява да се справи с идеята да си спомним за приятеля и преподавател Румен Лаптев, и може да бъде разгледана до 25 януари.

„Рамки“ се явява една генерална репетиция и покана за предстоящо събитие по случай юбилейна изложба за 60-годишнината на Румен Лаптев, която ще се състои м. май 2018 г. и е организирана съвместно със Съюза на българските художници.

 

 

Автор:
НБУ
Публикация:
13.01.2018 г. 13:26
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26978-v-nbu-beshe-otkrita-izlozhbata-ramki-po-ideya-i-v-pamet-na-dots-rumen-laptev