Изложби

Изложбата „Уста Славо” на Сияна Струнчева гостува в Смолян

15-30 януари 2018 г., Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата

Изложбата „Уста Славо” на Сияна Струнчева гостува в Смолян

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Уста Славо” на Сияна Струнчева гостува в Смолян

Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, област Смолян, са архитектурни паметници и характерни символи. Те създават неповторимата атмосфера на родопското село, заедно с величествената природа, славното минало и енергията, която влагат жителите и свързаните родом със селото хора за съхраняване на родовата памет, културата и обичаите.

Всичко това вдъхновява Сияна Струнчева и я провокира да работи и подреди изложбата „Уста Славо“. Архитектурното наследство на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско, Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно я вълнува и защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него.

Уста Славо Райчевски гради къщи, сводести мостове, камбанарии, минарета, обществени сгради. Със своите зидари той е изградил отново разрушеното след земетресение минаре на Джумая джамия в Пловдив. Работил е по строежа на първите палати на Пловдивския панаир, Софийската железопътна гара, високи фабрични комини и др.

Плод на строителното майсторство на Уста Славо е каменната камбанария на църквата „Св. пророк Илия” в село Славейно, която Сияна рисува върху стара врата от долап и това е първата картина, с която се ражда идеята за изложбата. Това я вдъхновява и мотивира да нарисува портрета на Дора и Славо Райчевски. Тези картини на младата художничка, заедно с другите нейни картини от Славейно оформят основното съдържание на изложбата и прецизно определят нейното име „Уста Славо”.

В експозицията са включени художествени фотографии и малки инсталации. Авторката експериментира, работейки с различни материали и основи.

Изложбата бе експонирана в Народно читалище “Съгласие - 1883” в село Славейно от 5 до 31 август  2017 г. в рамките на честванията по повод 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, когато получи покана да бъде изложена и в Смолян.

Изложбата е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон. Събраните средства от откупените картини през месец август бяха предадени на Сдружението за развитие на Славейно.

• Изложбата на Сияна Струнчева „Уста Славо“ (майстор Славо) ще бъде отново експонирана от 15 до 30 януари 2018 г. в Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата – град Смолян.

Към експозицията в Смолян са добавени и нови произведения, сред които е портрет на ставрофорен иконом Костадин Караманолев (1914-1989), служил цели 50 години в църквата „Св. пророк Илия” и завинаги останал в сърцата на славейновци.

Сияна Струнчева е пресъздала в картина и построената от Уста Славо Евангелска съборна църква в подножието на Сахат тепе в Пловдив, която е осветена през 1901 г. и е нагледно свидетелство за майсторлъка на младия и сръчен родопски дюлгерин от с. Карлуково (днес Славейно) Славо Райчевски. Той сам сформирал група от майстори и съумял да изпълни всички инженерни, архитектурни и технологични изисквания.

Сияна Струнчева завършва магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Занимава се и с художествена фотография, графичен и уеб дизайн. Работи с деца в Школа по изкуства „Магия 7“ – Варна. Авторката участва в групови международни, национални и регионални художествени изложби и научни проекти.

Повече информация за авторката и нейното творчество може се открие на http://sss-bg.com

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.01.2018 г. 13:39
Посетено:
1039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26968-izlozhbata-usta-slavo-na-siyana-struncheva-gostuva-v-smolyan