Изложби

Румен Гашаров - изложба живопис

Контрапункти

Румен Гашаров - изложба живопис


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис на Румен Гашаров


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Продължителност: от 14 септември до 12 октомври 2006 г.
Откриване: 14 септември (четвъртък) от 18 часа
Софийска градска художествена галерия, ул. "Гурко" № 1


◊ ДУМИ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Художникът Румен Гашаров е неизменна част от българското изкуство от най-ново време. Настоящата изложба в СГХГ е посветена на 70-годишнината на художника и има амбицията да включва творби от всички периоди на творческата му дейност.

Няколко десетилетия наред Гашаров провокира публика и критика със своите платна, чиято основна тематика е човекът в неговото ежедневие. Малките предмети от бита, тяхната семантика и на пръв поглед прозаичност, стават негов инструмент в претворяването на един съвременен фолклор от градски тип. Този „веществен” арсенал с неговата преднамерена утилитарност Гашаров помества в колажите си с присъщия си усет за гротескно и иронично. Ковьорчета и дантели, пърхащи ангелчета и панаирджийски стрелбища, афиши и изрезки от вестници, всички те подреждат един български вариант на поп арта. Подчертаният наивистичен маниер, използван от художника, е изведен до изискани живописни форми. Лиризмът, който носят образите и персонажите в картините му, противно на очакваното, е извлечен от баналното, кичозното, онова, което е тъй близко до маниера на всекидневното. Свежестта в платната на Гашаров идва от тънкия усет на художника да бъде философ на човешката душа, пресъздавайки с лаконизъм ония моменти от масовата култура през годините, които най-ярко разкриват човека в неговото неизменно битие. Кредото на художника „Обичам простата хубост на обикновените неща” е съчетано с една висока пластична култура на художествения изказ. 

Специален интерес представлява цикълът от картини със софийска тематика – пейзажи, фигурални композиции и др. Те ни връщат в едно недалечно минало, където авторът е уловил духа на времето, запечатвайки  атмосферата на града. 

Представените творби в експозицията са притежание на СГХГ, Националната художествена галерия, Домът на хумора и сатирата в Габрово, Националния дворец на културата, художествените галерии в Сливен, Велико Търново и Смолян, както и на личната колекция на художника.


◊ ОЩЕ ДУМИ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Румен Гашаров ни впечатлява, когато разкрива ябълково-съкровената свежест и грациозност на женското тяло в романтични ескизи, когато съчетава сантимент и ирония в оригиналните си ретроколажи, или когато се обръща към социалната тема и изважда наяве битови и поведенчески скудоумия, за да ги вплете в стилизации и композиции, вариращи от лекия шарж до язвителната гротеска.

Сатиричната живопис на Румен Гашаров е явен контрапункт на соцреалистическия канон. Във времената на конформизма, когато властта толерираше сервилното и апологетично изкуство, художникът намира алтернативен художествен език - многопластов, фрагментарен, метафоричен, за да демаскира сбърканите норми на едно абсурдно общество.

Особеност на творческия натюрел е, че в картините с марка “Гашар” не се интерпретират исторически кулминации, всенародни драми и героични пози. Те са обърнати към сюжетиката на профанното и ежедневното, към низините на социума и съдбата на обикновения човек. В тях тече истинското, неподправено битие и се вихри шареният водевил на живота.

Образите в неговите картини - това сме ние, хората със сбъркани житейски посоки, разтерзани между селото и града; натъпкани като стадо в трамвайните вагони; покатерени по разнебитеното скеле на недостроения социализъм; деперсонифицирани марионетки на поредния скучен банкет - но винаги упорито отстояващи естествените си човешки въжделения.

Дълбокият смисъл на платната се крие във виталното излъчване на персонажите, в раздвижената пластика и колорита, в това че сочат смислите на преодоляването и сладостите на безспирната житейска въртележка.

Цвета Трифонова

Автор:
Публикация:
08.09.2006 г. 21:57
Посетено:
2659
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2695-rumen-gasharov-izlozhba-zhivopis