Изложби

Художествена група Unosto „В движение“ в Чешки център в София

Изложба на дизайнерска бижутерия, 20 декември 2017 - 31 януари 2018

Художествена група Unosto „В движение“ в Чешки център в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба бижутерия със заглавие „В движение“ на художествената група Unosto ще бъде открита на 20 декември в 18 часа в Чешкия център в София.

Куратор на проекта е Тереза Вернерова Волна. Автори на дизайнерските бижута са: Настасиа Алейникава, Алена Хесоунова, Луцие Ходкова, Катержина Матехова, Карла Олшакова, Маркета Рихтерова, Катержина Ржезачкова, Клара Шипкова, Мартин Вернер.

Изложбата ще бъде представена от един от авторите Клара Шипкова.

Тялото и умът ни са в постоянно движение. Дори когато се опитваме да се отпуснем, ние сме изпълнени с безпокойство. От друга страна, ние ли сме постоянно в действие или пък сме неподвижни, а в движение е светът около нас?

UNOSTO е група от млади чешки бижутери: „В нашите най-нови колекции се занимаваме с вечното движение в много аспекти. Карла Олшакова и Настасиа Алейникава следват прекрасната традиция на чешката кинетична бижутерия и дават възможност на своите бижута да се люлеят, да се въртят, различно да се променят. Луцие Ходкова и Маркета Рихтерова са вдъхновени от дискретното движение на растенията. Природата играе важна роля и при брошките на Клара Шипкова, които възпроизвеждат периодичните изменения във фазите на луната. Оптична нестабилност и трептене е запечатала в своите огърлици Катержина Матехова. А Мартин Вернер допринася за изложбата с елемент от градската култура, като описва жестовете на авторите на графити и пресъздава техните движения под формата на пространствени арабески."

На българската публика ще бъдат представени авторски дизайнерски бижута – колиета и брошки, някои от тях изработени от интересни комбинации на материали като епоксидна смола, корал, дуралумин, дърво, гума и др. Всяко едно от украшенията има своята закономерна история.

Изложбата В движение / In Motion е представена за първи път в рамките на Седмицата на бижутерията в Мюнхен през 2016 година. Куратор на проекта е Тереза Вернерова Волна, автор на фотографиите на бижутата е Михал Уреш.

Изложбата продължава до 31 януари 2018 година.

 

Повече на:

www.unosto.cz

http://sofia.czechcentres.cz/

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
18.12.2017 г. 15:46
Етикети:
авторски бижутаизложбаЧешки център
дизайнерска бижутерия
Художествена група Unosto
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26887-hudozhestvena-grupa-unosto-v-dvizhenie-v-cheshki-tsentar-v-sofiya