Изложби

Вихрони Попнеделев показва “Живопис и живопис върху керамика”

Известният художник откри вече станалата традиционна предколедна изложба в галерия „Арт алея”

Вихрони Попнеделев показва “Живопис и живопис върху керамика”

 

Вече се превърна в традиция художникът Вихрони Попнеделев да открива своя изложба в навечерието на Коледа или около рождения си ден през януари. И пак по традиция той избира това да става на едно и също място – в столичната галерия „Арт алея” (ул. “Уилям Гладстон” 51А), с която го свързва дългогодишно приятелство.

И тази година почитателите на самобитното и мощно изкуство на Вихрони Попнеделев не бяха разочаровани и вече могат да разгледат новата изложба “Живопис и керамика” в „Арт алея”, която ще продължи до 6 януари. Ако попитате автора какво се крие зад това заглавие, най-вероятно ще ви отговори, че става дума за неговата последна лудост – рисуването върху керамика, но всъщност отговорът е, че включва различните посоки, в които той експериментира през последните години. И то едновременно. Така, както само той го умее – нестандартно, смело и изпепеляващо всеотдайно.

Експозицията не е голяма, включва около 20-тина негови работи, но затова пък това е „представителна извадка” (ако може така да се изразим), на неговите увлечения. Ако трябва да започнем с живописта, то на първо място следва да споменем неговия „Автопортрет”, който е поредният авторски поглед „отстрани” на самия себе си. След зашеметяваща серия от парижки улици, които той показа преди време, сега Вихрони Попнеделев ни изненадва с „Виенски пейзаж”, който за съжаление е само един. И чака да бъде подреден в някоя бъдеща серия. Художникът отново избира необичайна гама – синьо-зелена, изобразяваща един особен момент от денонощието – когато денят си отива, но нощта още не е покрила града. Изумителни цветове, каквито виждаме и в „Китайски лотос” и „Натюрморт”, които са явно заигравка с големите класици. Двете картини могат да служат като учебно помагало как може да се интерпретират някои познати сюжети – свежо, с неочакван модерен поглед и поразителна цветова гама. Което може да излезе само от ръката на голям майстор, за да не изглежда като подражателство. Любителите на по-абстрактната страна от изкуството на художника ще останат удовлетворени от неговата „Есен” и „Букет”, в които листата са само загатнати, но пък е ясно, че са понесени в експресивна вихрушка от различни цветове и емоции.

Две малки парчета от неговите „Плъстове”, поставени в рамка, ни напомнят за една негова предишна изложба в галерия „Средец”. Тогава той ни удиви с едрогабаритни, ярко оцветени пана от плъст. Които биха били чест да са притежание на всяка голяма галерия.

Керамиката заема важно място в изложбата, която е представена първо чрез две картини, изобразяващи неговите собствени керамични слонове, познати ни от предишни изложби („Слонове”). Но в центъра са серия от вази с необичайна форма, измислена от самия художник. Те са мъжки и женски вариант и когато ги допреш, формите влизат една в друга. Нито една ваза не е еднаква с другата. Някои са нашарени в типичния за художника геометричен (ако може така го наречем) стил, при други има леко намигане – в прекия и преносен смисъл към зрителя, с характерното за Вихрони заразително чувство за хумор. Малко настрана, но затова пък на най-високо място в галерията са кацнали няколко изумително красиви керамични петли. Те са застинали в царствена поза и сякаш ни гледат отгоре с леко снихождение. И има защо – те са „черешката на тортата” в цялата експозиция. 

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
18.12.2017 г. 11:42
Посетено:
2186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26882-vihroni-popnedelev-pokazva-zhivopis-i-zhivopis-varhu-keramika