Изложби

Blessed to be Damned - Изложба на Явор Боянов

10-31 януари 2018, Галерия "Етюд"

Blessed to be Damned - Изложба на Явор Боянов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Етюд" представя

"Blessed to be Damned"

Явор Боянов

Откриване на 10 януари 2018 г.

Изложбата ще може да бъде разгледана в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 31 януари 2018.

 

"Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своя противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят."
“КИБАЛИОН”

“Разрушителните енергии, които ако бъдат задържани ни разяждат отвътре, могат да се освободят чрез канализирана и трансформираща проява. Алхимията на успешния акт преобразява тревогата в еуфория.”
Алехандро Ходоровски

“Човечеството е механизъм за превръщане на отрицателните емоции в позитивни.”
Д-р Тимен Тимев


"С изложбата "Blessed to be Damned" разширявам персоналната си митология, добавяйки в нея нови герои и символи, но и утвърждавам образи и идеи, присъствали в работата ми досега.

Основната тема, която разглеждам в изложбата е Херметичния принцип на противоположностите и свързания с него процес на трансмутация на отрицателното в положително. “Благословен” и “Прокълнат” са двете страни на една и съща монета. В същността си позитивното и негативното са тъждествени и това, което ги различава едно от друго е степента им. Следвайки своята Истинска Воля, артистът-алхимик е способен да преобразува страданието в удоволствие, да види проклятието като благословия.

Принципът на противоположностите е приложен в процеса на създаване на по-голямата част от картините в изложбата, но присъства и в техните сюжети. Всички останали творби са продукт на свободния поток от образи или на влияния от поп-културата. Специално място в експозицията заема серията The Long-Necked Beings, в която представям едни от основните си вътрешни криптиди."
Явор Боянов

 

◊  ЗА АВТОРА

Явор Боянов е роден през 1985 г. в Сливен. Завършил е рекламна графика в Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в родния си град и специалност плакат във факултета за изящни изкуства на Великотърновския университет. Има Магистърска степен по филмово и телевизионно изкуство в Нов български университет. Автор е на няколко самостоятелни изложби и участва в редица групови изложби в страната и чужбина.

През 2016 г. е представен от галерия “Ракурси” на Международния панаир за съвременно изкуство “Арт-Атина”. Негова картина е част от колекцията Imago Mundi на Лучано Бенетон. Автор е на документалния филм-портрет “Моделът” (2012). Живее и работи в София.

 

Автор:
галерия "Етюд"
Публикация:
30.12.2017 г. 17:05
Посетено:
1777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26874-blessed-to-be-damned-izlozhba-na-yavor-boyanov