Изложби

100 скулптури, 10 години, 1 изложба на Диан Росенов Димов

13 декември 2017 - 13 януари 2018, ХГ "Елена Карамихайлова", гр. Шумен

100 скулптури, 10 години, 1 изложба на Диан Росенов Димов

 

◊ СЪБИТИЕТО

100 скулптури
10 години
1 изложба на Диан Росенов Димов

Вдъхновена от с. Дибич и с. Ивански

* * *

Порта, сумрак, силен мерак
нощ, кисел конски аромат
унес в сладък сън
не до кон, а до ат от моя рай
в родния ми край

* * *

Откриване: 13 декември 2017, 17:30 часа
ХГ "Елена Карамихайлова", гр. Шумен

С подкрепата на Община Шумен


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Ето какво споделя проф. Емил Попов - един от преподавателите на Диан по “Скулптура” в Националната художествена академия, няколко дни преди изложбата:

Изложбата на Диан Димов е своеобразно завръщане в Шумен. Там, от където е тръгнал. Завръщане с резултатите от личните му усилия и постижения. Пред нас са ясно заявени творческа територия и позиция, изразени със скулптура - запомняща се, въздействаща, респектираща с професионализъм.

Диан е художник, който неотклонно е отдаден на пресъздаване на натурата. Той има яркото дарование за това да я чувства дълбоко и да я изследва постоянно. В днешното технологично време тази особеност на художника е задължителна според мен и става все по-голяма рядкост.

Понякога формулира нещата по начин, трудно разбираем за другите, но това е част от неговата личност. Това прави Диан особено ценен в днешния културен живот. Неговите портрети и женски тела, изпълнени с пластическо богатство, спонтанност и психологическо проникване, придават характер на изобразяваните.

Те превръщат трудни и хилядолетно познати жанрове в свежо естетическо преживяване сега. Давам си сметка колко уникална случка е това. В любимата му тема за конете Диан прави пространен цикъл, литературно и пластически. От малките кончета до Росинант, варирани в различни материали, размери и състояния. Двете кончета, направени от керамика и итонг в надестествен мащаб, са специален акцент в изложбата и с убедителното пространствено взаимодействие между двата материала.

Особено място имат портретите на Едит Пиаф и Малкият принц със силата на обобщената си форма и дълбоко психологическо въздействие.

Истинско удоволствие доставя професионалната неуморност на Диан, отдаден на работата с различни материали - класически отливки в метал (месинг и алуминий), керамика, стъкло, хартия и мрамор. В този акт се вижда не просто любопитство, а истинско естетическо преживяване, водено от дарбата на скулптора да изобразява. Не мога да не подчертая и очарованието на скулптурата от хартия, която той започна да прави още в Академията със завидна виртуозност.

Накратко казано - от всичко, което ще видим в изложбата, е ясно, че времето, прекарано в НХА, е било осмислено, усилно, плодотворно. Време, в което видяхме и неговото самоотвержено трудолюбие, довело до висок професионализъм. Не мога да не спомена и за продължителното стажуване при уважавания от всички скулптори проф. Крум Дамянов. Факт, който видимо изигра важна роля в пътя на Диан.

И така, завръщането на Диан Димов в Шумен е и паметно начало (най-силно за мен) в творческия път на един млад, неуморен, оригинален талант в съвременната българска скулптура.

На добър час, Дидо!

Емил Попов - скулптор
10.12.2017 г.

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.12.2017 г. 12:35
Етикети:
скулптураизложба
ХГ Елена Карамихайлова
Диан Росенов Димов
Посетено:
1221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26846-100-skulpturi-10-godini-1-izlozhba-na-dian-rosenov-dimov