Изложби

Фотоизложба „Пещерите и ние“

07-31 декември 2017 г., Национален музей "Земята и хората"

Фотоизложба „Пещерите и ние“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Българско пещерно дружество и Национален музей "Земята и хората"

представят

Фотоизложба „Пещерите и ние“

07-31 декември 2017 г., от 10 до 18 ч.

 

От 07 декември в зала „Гигантски кристали“ на Национален музей “Земята и хората” ще бъде представена фотоизложбата „Пещерите и ние“.

Това е темата на национален фотоконкурс, иницииран през 2010 г. от Пещерния клуб „Приста“ при едноименното туристическо дружество в Русе. По-късно провеждането на конкурса преминава под патронажа на Балканския спелеоложки съюз, без това да отнема първенството на организаторите. Във времето, начинанието се разраства и прехвърля не само границите на Балканите, но и на Европа.

Традиционно, след всяко издание на конкурса, отличените от журито фототворби биват представени пред обществеността с нарочната цел да покажат красотата, неповторимостта и загадките на подземната природа, чрез което да обосноват необходимостта от нейното опазване и съхраняване за идните поколения. Успоредно с това, фотосите целят да направят публична, иначе покритата с тайнственост, но носеща много емоции дейност на пещерните изследователи.

С оглед на постигането на основните им цели, изложбите са пътуващи, но първият им показ е пред участниците в ежегодните сборове на пещерняците от Балканите, които се провеждат в различни страни. Впоследствие фотосите обикалят България, намирайки място в различни родни музеи и галерии, но са били експонирани и извън страната.

В настоящето 7-мо поредно издание на конкурса, респективно на изложбата „Пещерите и ние“, са подбрани 30-те най-добри, от общо представените 120 фотографии, от 31 автори от 14 страни, а именно Белгия, България, Германия, Гърция, Великобритания, Италия, Испания, Косово, Руска федерация, САЩ, Словения, Сърбия, Франция, Япония.

 

За контакт:

тел.:(02) 865 66 39; e-mail: earthandman@gmail.com

Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
07.12.2017 г. 11:27
Етикети:
изложбафотографияфотоизложба
Пещерите и ние
Национален музей "Земята и хората
Посетено:
986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26809-fotoizlozhba-peshterite-i-nie