Изложби

Изложба „Спомен за Даниела Ненчева” в Сливен

04-10 декември 2017, Галерия "Май"

Изложба „Спомен за Даниела Ненчева” в Сливен

 

Приятели на рано отишлата си от света директорка на Художествена галерия „Димитър Добрович” – Даниела Ненчева, подредиха в галерия „Май” изложба от нейни творби. Така те спазиха традицията да бъде организирано и тази година представяне на произведенията й в различни жанрове, което тя приживе осъществяваше в началото на м. декември. (Картините могат да бъдат видени в залата до 10 декември включително.)

След тежко боледуване, тя неотдавна - през юли 2017 г. подреди юбилейната си изложба „Полъхът на вятъра” - по повод на навършилите 50 години (1967-2017 г.), получила тогава от кмета Ст. Радев почетния знак на община Сливен. Чрез тази нейна 35-а творческа инициатива почитателите на изкуството й се докоснаха до разножанрови творби и видяха картината от държавния изпит във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, чиято възпитаница  е.

Пословични бяха трудолюбието и организаторският талант на авторката: да показва пред ценителите, съгражданите си и гостите на Сливен художествените богатства от фондовете на Сливенската художествена галерия, както и сбирките от картини на български класици, сред които - на видни сливенци; експозицията от западноевропейска живопис и гостувалите многобройни изложби в града под Сините скали - чрез интензивните връзки на културния институт, който ръководеше години, с тези на Куба, Израел, Унгария и др. в София.

Д. Ненчева организираше пленери за колегите си художници, в които участваха видни национални творци;  вкъща „Г. Миркович” и Художествената галерия – творчески работилници за учениците; за ценителите на музикалното изкуство – незабравими матинета и вечери с участието на изтъкнати оперни певци и изпълнители инструменталисти, както и оригинални творчески изяви с  екипа на Художествената галерия в Сливен в Нощта на музеите...

Настоящата изложба откри председателят на Съюза на българските художници – представителство Сливен, Александър Дойчинов - директор на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”, разкрил житейския, професионален път и творческите й търсения в сферата на живописта, рисуването върху коприна и др. Тук присъстваха зам.-кметът по образованието, културата  и хуманитарните дейности на община Сливен Пепа Чиликова, близки и приятели на авторката, творци, учащи се. Възпоменателните думи на протосингела на Сливенската митрополия – ставрофорен иконом Евгений Янакиев, възкресиха ценните личностни качества на човека Д. Ненчева, за която основен стожер в нелекия път е била винаги „голямата й вяра в Бога” – опора и двигател „да не унива в трудните моменти”. П. Чиликова сподели усета на всички за нетлението – с оставането на художничката в сърцата на сливенци. „Мене не ме напуска чувството, че тя ще влезе в един миг в галерията, както го направи преди няколко месеца”...

Възприятието на картините за сетен път донесе признателността на съгражданите й за едно себеотдайно творчество и усилията за организиране и въздигане културния живот на града.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
07.12.2017 г. 00:25
Етикети:
галерия МайСливенИзложба
Спомен за Даниела Ненчева
Посетено:
1008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26808-izlozhba-spomen-za-daniela-nencheva-v-sliven