Изложби

Петима известни виенски художници откриха изложба в галерия „Средец”

Експозицията „Arttransformers” се посвещава на Българското и Австрийското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Петима известни виенски художници откриха изложба в галерия „Средец”

Момент от откриването на изложбата

 

Петима известни виенски художници, сред които и един българин - проф. Стоимен Стоилов, откриха своя изложба в столичната галерия „Средец”. Експозицията „Arttransformers” показва 33 техни творби (живопис, обекти, инсталации) и се посвещава на Българското и Австрийското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Със свои произведения участват проф. Улрих Ганзерт, Йохан Карнер, Ерика Сайвалд, проф. Адолф Тума и проф. Стоимен Стоилов. Проектът се организира от Българския културен институт „Дом Витгенщайн”, с подкрепата на Министерството на културата. Артистичната проява на австрийските художници бе представена за първи път миналата година в „Дом Витгенщайн” във Виена.

Изложбата бе открита от зам.-министъра на културата Румен Димитров, който отбеляза: „Тази експозиция е част от един проект, започнал преди повече от година, роден от приятелството. Приятелство между творци от различни националности, различни възрасти, с различни творчески пътища, които са се пресекли в точния момент във времето, за да обединят художествените си позиции в областите на живописта, скулптурата и инсталацията.” В откриването взеха участие г-н Томас Щьолцл, съветник, зам.-ръководител на мисията на Австрия у нас, Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн”, както и някои от авторите. Експозицията е посветена на 40-годишнината от откриването на българския институт във Виена, подчерта г-жа Конева.

Според Томас Щьолцл 2018-та може да бъде наречена „нашата година” - българо-австрийската година. Тя предлага възможност за поредица много добри проекти и културни инициативи, още повече, че е и Година на културното наследство, подчерта на откриването г-н Щьолцл.

Пространно изложбата бе представена от един от авторите – проф. Улрих Ганзерт. Той припомни ролята на страната ни за спасяването на сградата, където днес се помещава българският културен институт във Виена, наричайки „Дом Витгенщайн” „архитектурно бижу”. Г-н Ганзерт представи накратко творческите търсения на своите колеги и приятели, които участват в експозицията и сподели, че всички са приятели на Института ни в Австрия и през годините неведнъж са показвали там свои творби.

„Изложбата показва ниво на изкуството на живи, съвременни художници, които работят в Австрия – от класическа живопис до инсталации. Свързващото звено между тях е, че те не само уважават труда на другия, а и ценят професионализма на другия”, сподели единственият български участник – проф. Стоимен Стоилов, носител на Хердерова награда, който от години живее във Виена.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
05.12.2017 г. 16:52
Етикети:
Стоимен СтоиловВиенаДом Витгенщайнинсталацияскулптураживописизложба
Адолф Тума
Йохан Карнер
Улрих Ганзерт
Ерика Сайвалд
галерия Средеж
Посетено:
1330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26800-petima-izvestni-vienski-hudozhnitsi-otkriha-izlozhba-v-galeriya-sredets