Изложби

Най-скъпа картина на Майстора на търг на „Ракурси”

Предлаганите на търга 40 произведения могат да бъдат разгледани в салона на галерия „Ракурси”

Най-скъпа картина на Майстора на търг на „Ракурси”

 

„Ябълки” от Владимир Димитров-Майстора ще бъде предложена за първоначална цена от 49 хил. лв в предстоящият търг „Българско изкуство ХIХ-ХХ век“ на Аукционна къща „Ракурси“, който ще се проведе на 29 ноември 2017 г. в  хотел „Кристал палас“. Заедно с творба на Ярослав Вешин, наречена „Задявка”, наддаването за която също стартира от 49 хил. лв, това ще бъдат най-скъпите картини, които ще бъдат предложени за купуване. Следващи в топкласацията на търга по цени са Борис Георгиев, чиято „Зима” се предлага за 34 хил. лв и „Майка с дете” на Мърквичка – за 32 хил. лв. Тези оферти на аукциона за пореден път потвърждават наблюдението, че на пазара на родното изкуство най-търсени са творбите на класиците, като сред тях отново виждаме Сирак Скитник (началната цена на неговия „Планински пейзаж” започва от 29 хил. лв), Борис Денев („Велико Търново” стартира от 23 хил. лв) и Бенчо Обрешков, чиито „Пейзаж от Балчик” тръгва от 12 хил. лв.

Предлаганите на търга 40 произведения вече могат да бъдат разгледани в салона на галерия „Ракурси” на ул. „Хан Крум” 4А. Сред тях има някои много редки образци, разказва галеристката Росица Чушева. И дава за пример изключително рядката „Майка с дете” от Ян Вацлав Мърквичка, изпълнена в рядко срещаната grisaille техника, рисувана  около 1888 г. Тя изглежда черно-бяла, защото е изпълнена в монохромнна живопис, тоест в случая във всички нюанси на сивото. Подобна техника се е използвала най-често в епохата на барока, за рисуване на барелефи и други скулптурни елементи. Любопитство ще предизвика и предложената тарелка с нарисуван гайдар от Мърквичка, която е била част от комплект чинии, изпълнени за царското семейство.

Освен „Задявка” в галерията са изложени още две картини от Вешин с типичните за него сюжети от селския бит – „Бой със снежни топки – момче и момиче”.  Типична за Борис Георгиев е неговата „Зима”, в която той демонстрира изключително изящен и нежен рисунък с цветен молив, в който той е ненадминат и веднага разпознаваем. По нея после е рисувана маслена картина, обяснява г-жа Чушева.

„Рядко може да се види живописно платно с толкова голям размер от Владимир Рилски („Из Родопите”), което показваме в галерията и което ще бъде предложено на търга. На пазара все по-рядко излизат и творби от Ненко Балкански, но на 29 ноември ще предложим цели три със сходен сюжет - селски къщи”, продължава тя. Редки са и литографията и гравюрата от Веселин Стайков, защото са правени през последните години от неговия живот.

Без съмнение интерес ще предизвика и „Молитва” от Иван Милев, великолепен акварел от 1926 г., монографирана в книгата на Евдокия Петева-Филова за художника.

Сред най-ранните работи, за които ще може да се наддава, е платното „Психея” от 1881 г. на Иван Димитров - художник, специализирал в Парижката академия и излагал свои произведения в Парижкия салон през далечните 1883 и 1884 г.

На търга ще може да се наддава още за произведения от Никола Танев, Димитър Казаков – Нерон, Генко Генков, Марио Жеков. От художниците, творили през последните десетилетия са включени майсторски работи от различни творчески периоди на Тома Трифоновски, Димитър Лалев и Едмонд Демирджиян. Ценителите ще могат да изберат и две платна на енигматичния Иван Вукадинов.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
25.11.2017 г. 16:03
Етикети:
търгизложбагалерия Ракурси
Българско изкуство ХIХ-ХХ век
Аукционна къща Ракурси
Посетено:
3898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26736-nay-skapa-kartina-na-maystora-na-targ-na-rakursi