Изложби

Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009)

Изложба живопис, 23 ноември – 11 декември 2017

Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009)

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия "Папийон" - Варна

представя

Илия Милков (1927-2009)

изложба живопис

от 23 ноември до 11 декември 2017


„Неговото творчество е в непрекъснат възход. Вечно търсещ и неспокоен, творецът Илия Милков работи с младежки жар, посветил се всеотдайно на един идеал – изкуството.“
Николай Дабов


С голямо удоволствие, от 23 ноември до 11 декември 2017 в изложбената зала на ул. "Драгоман" 12 във Варна, арт галерия "Папийон" ще представи част от необятното живописно творчество на Илия Милков. Поводът е отбелязването на 90-годишнината от рождението на емблематичния художник, известен като един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас.


Илия Милков от години е високо ценен в колекционерските среди, обичан и харесван и сред широката публика и преоткриван от много млади ценители на изкуството. Безспорен е приносът му към обогатяването на съвременното ни изобразително изкуство – не само с многообразието на многобройните си произведения, останали след житейският път на художника, но и с влиянието, което той оказва върху светогледа и цветоусещането на голяма част от българските художници, които все още вдъхновява. За него проф. Джурова казва: „Съвременното ни пейзажно изкуство е богато и с приноса на Илия Милков - този последователен в своя житейски и художествен път плевенски художник, майстор на пейзажа и цветната магия.“

Да бъде направена пълна ретроспекция на творчеството му е много трудна и почти невъзможна задача, не само поради големия обем и периодите, през които преминава творческият му път, а и поради факта, че творбите от ранния му монохромен и бял период са притежание на общински и градски галерии от страната, а друга голяма част са притежания на много негови почитатели и колекционери не само в рамките на България, но и отвъд пределите на Европа. Настоящата експозиция е много въздействаща селекция от силни творби от различни периоди, включваща платна от 1990 година до едни от последните произведения на Илия Милков, рисувани през 2007 г. Имаме възможността да се насладим на 25 прекрасни пейзажа, всеки от тях отразяващ дълбоката душевност и емоционалност на един силно привързан към природата и земното творец, изпълнил градския, селския и индустриалния пейзаж с несъизмеримо чувство и топлина. В изложбата са включени непоказвани творби в неговата естетика и хармония, а целта ни e да представим многообразието и искрения израз на посветения на красотата в изкуството художник. Платната му, от пасторални и лирични, своеобразни портрети на пейзажа, до абстрактни композиции на отчетливите форми, са обединени от дълбоката живопис, богата на сложни цветове, слоеве и комбинации, които резонират в зрителя като носещо голяма радост музикално произведение. Именно цветовете, с техните нюанси и умелото им съчетаване, правят картините му толкова магически притегателни и обичани, достигащи бързо и директно със силата на въздействието на музикална хармония.

Илия Милков е от авторите, които са силно разпознаваеми, не само с типичните си отличителни елементи като особения силует на къщите, причудливо наклонените стволове на дърветата и безлистните корони, а с емоциите, които винаги обземат съзнанието на зрителя при досег с неговото изкуство. Картините са композиции от ярки цветове, полутонове и мазки, които влияят силно и директно, вълнуват и пораждат емоционална възбуда. Безспорно, творчеството му носи усещане за радост от живота и въодушевление от съвършенството на природната хармония, чийто мигове и състояния е запечатал в многобройните си платна. Илия Милков е самобитен художник, израснал в трудните военни години, следвайки постоянния си стремеж да изследва живописта и формите на цветови баланси, оставя богатство от носещи наслада на сетивата творби. Председател е на съюза на плевенските художници за 20 години, представян в множество изложби в и извън страната, носител на много награди, включително орден „Кирил и Методий“ I и II степен, той е високо ерудирана личност, предизвикваща вдъхновение.


◊ БИОГРАФИЯ

Илия Милков (1927-2009)

Роден на 10 октомври 1927 година в село Ставерци, Плевенско. Учил е в с. Ставерци, гр. Оряхово и гр. Враца. Има средно техническо образование.

Занимава се със живопис от 1950 година, като в началото рисува карикатури за вестници и списания, които отпечатва в местния и централния печат. Има публикувани около 300 карикатури.

Изложби и участия:

Участва в Общи художествени изложби в София и други градове на страната.

Става член на Съюза на българските художници през 1967 година, избран е в ръководството на групата на художниците в гр. Плевен. Двадесет години е председател на нейния художествен съвет.

Има самостоятелни изложби в София – 1973 г. , Пловдив – 1976 г., Русе – 1977 г., Орешак – 1982 г., Никопол – 1989 г.

Негови картини са включени в представителни изложби на България в Мексико, Русия, Полша, Чехия, Ирак и др.

През 1993 г. представя картини в „Отел Друо“ - Париж.

Награди:

Получава национални награди от ОХИ в Пловдив – 1976 г. , Русе – 1970 г., Шумен – 1971 г., Смолян – 1972 г.

През 1971 г. става носител на „Наградата на София за живопис” – III степен.

Носител е на орден „Кирил и Методий” І и ІІ степен за заслуги в изобразителното изкуство.

Националната и кабелни телевизии са излъчвали документални филми за творческия път на художника.

През 1997 г. във връзка със 70-ата си годишнина участва в изложба „Имена“ в София.

Участник е във всички издания на биенале на малките форми в изобразителното изкуство – 2002 г., 2004 г., 2006 г., 2008 г., 2010 г., провеждан в гр. Плевен. Носител е на специалната награда на журито за живопис на Първото биенале на малките форми през 2002 г.

По случай 80-годишния си юбилей прави три самостоятелни изложби през ноември 2007 г. в галерия „Ил. Бешков” гр. Плевен, през месец февруари 2008 г. в галерия "Папийон" – Варна, и през юли 2008 г. в галерия на „Шипка” №6 гр. София. Един от номинираните автори в заключителната изложба – Национални награди за живопис, скулптура и графика на Алианц България 2008г.

Същата година става носител на званието „Почетен гражданин на град Плевен”.

Негови живописни платна са собственост на НХГ - София, много окръжни галерии притежават негови живописни платна, както частни колекционери и частни галерии в страната и по света.

Автор:
Aрт галерия "Папийон"
Публикация:
22.11.2017 г. 15:04
Посетено:
1323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26711-galeriya-papiyon-predstavya-iliya-milkov-1927-2009