Изложби

57 автори на Петия форум „Малки графични форми”

В галерия „Арт алея” графици от различни поколения показват близо 160 творби

57 автори на Петия форум „Малки графични форми”

 

Скромното изкуство на малката графика е разцъфнало като буен пролетен букет в Петия форум „Малки графични форми”, който традициинно се организира от секция „Графика и илюстрация” към СБХ и пак по традиция гостува в галерия „Арт алея” (до 10 декември). Нарастващият брой участници – 57 автори, които се представят с близо 160 творби в това пето поредно издание, говори за възраждането на този формат. Думата „букет” може би наистина е най-подходяща, защото изложбата на ул. "Гладстон" 51А е всъщност една представителна извадка на съвременните търсения, стилове и представители на различни поколения. Съответно и печатните способи на графиката са най-различни - от класическите (офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат и литография) до дигиталния печат, който виждаме, че навлиза все по-широко в изкуството. И този път форумът „Малки графични форми” се прави в памет на едно от знаковите имена в съвременната графика - Стефан Марков (1940-2000 г.), който е представен със своя творба.

Радостно е, че чрез този формат СБХ дава платформа за изява на млади творци, не толкова познати на широката публика. Това позволява да ги съпоставим редом с опитните им колеги и общото впечатление е, че трудно могат да бъдат отличени, което говори за общото високо ниво. Тази година акцентът пада именно върху младите. С почетни дипломи бяха отличени Димитър Йовчев, Златка Яръмова, Калина Миланова и Емилия Емилова, а наградата за млад автор (плакет, посветен на Стефан Марков) отиде при Гергана Иванова, чиито работи правят впечатление с изключителния си майсторски рисунък („Биполярност тип I и II). Стилиян Стефанов грабна приза за цялостно представяне.

Трудно е да се изброят всички автори, но като става дума за младите не може да не споменем деликатните бели облаци на Капка Кънева, направени от хартия, заснети и след това откопирани на дигитален печат. По същия начин са изработени нейните „Пейзаж” и „Яйце” – лаконично и едновременно обобщаващо. По-известният като илюстратор Дамян Дамянов се представя в черно-бели изображения, които напомнят на изкуството на сенките. От дългия списък на автори следва да споменем още зрелите работи на Цвета Петрова и фините черно-сребристи графики на Анна Тихонова-Йорданова.

В изложбата участват много утвърдени имена, като Иван Нинов, Маня Вапцарова, Майя Чолакова, Мария Духтева, Христо Найденов, Веселин Маринов-Вес и още много други, чиито работи винаги си заслужава да бъдат видени. За някои може да бъде изненада участието на известния пловдивски художник Атанас Хранов, който се представя с една по-неизвестна част от многостранното си творчество.

Със своя почерк – сякаш вдъхновен от средновековните български хроники, силно се отличава Милен Личков, който е може един от най-самобитните участници в петия форум.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
21.11.2017 г. 14:18
Етикети:
Посетено:
1797
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26701-57-avtori-na-petiya-forum-malki-grafichni-formi