Изложби

"Пътят до старото село" - изложба на Димитър Вецин в галерия "Париж"

Изложба живопис, 23 ноември – 9 декември 2017

"Пътят до старото село" - изложба на Димитър Вецин в галерия "Париж"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Париж“

представя

Димитър Вецин

„Пътят до старото село“

изложба живопис

23 ноември – 9 декември 2017

Откриване: 23.11.2017, 17-19:30 ч.
Галерия „Париж“, ул. “Цар Самуил“ 47, София


На 23 ноември от 17.30 ч. за пета поредна година в галерия „Париж“ ще се открие самостоятелната изложба на Димитър Вецин озаглавена „Пътят до старото село“.

Този път зрителите ще се срещнат с един по-различен Вецин от предишните години. В тази експозиция липсва така характерната за картините му суматоха около даден празник, няма Гергьовден и колене на агне, няма Коледа и тичане след някое прасенце, няма сватба или Великден. Сега преобладава ежедневието на селото – спокойните разговори между съседите, умората след тежкия ден на нивата, храненето на кокошките или просто кратка разходка из зимните улички. Гледайки тези творби, може да се усети тишината, спокойствието, но и радостта от сменящия се вечен кръговрат на селския живот – пролет, лято, есен, зима, което значи сеитба, жътва, подготовка за зимата и жадувана почивка. Ще се сблъскаме с избухналата с всички свои багри есен, с тихата пролет в цъфнало дърво пред къщата, със знойното лято изнурило жътварите и с веселата, уютна зима изкарала децата навън да правят големи снежни човеци. В тази изложба ще чуем един тих разговор между двама приятели, ще извървим бавно пътят до старото село, ще се усмихнем на веселата глъч от циганския табор и ще се приберем щастливи в нашите си къщи.

„Пътят до старото село“ е красив разказ за онзи селски живот, който е още в спомените на нашите баби и дядовци, който озарява лицата им с тихи усмивки, който ги тегли към себе си и накрая ги приютява в съня им като топла майчина прегръдка.

Димитър Вецин е разказвач-сърцевед, напомня ни с картините си за забравеното детство и оживява духа на изгубеното село.

Изложбата може да се разгледа до 9 декември, както и онлайн в сайта на галерията.
www.gallery-paris.com

 

Автор: Надя Павлова
20.11.2017 г. 17:53
Посетено: 1405
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26699-patyat-do-staroto-selo-izlozhba-na-dimitar-vetsin-v-galeriya-parizh