Изложби

"Софийски шарки" - живопис и монотипии в галерия "Дебют"

Изложба на Ана-Мария Николова и Катрин Кочорапова

"Софийски шарки" - живопис и монотипии в галерия "Дебют"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Дебют"
представя

"Софийски шарки"

живопис и монотипии

Изложба на Ана-Мария Николова и Катрин Кочорапова

Откриване: 21 ноември, вторник, 18.00 часа,
галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


Ана-Мария Николова и Катрин Кочорапова са ученички в НУИИ "Илия Петров". Експозицията, която ни представят, включва пленерни живописни творби и монотипии от София. "София е място, където планината среща града. Където новото и старото се преплитат. Където има вечно движение, циркулация на хора, динамика и цвят. Голям град, който винаги има с какво да ни изненада. Град на контрастите, където всяко нещо се среща с неговата противоположност. В началото на есента, когато се проведе нашата практика, София точно губи своята сезонна опустеност. Столичаните се връщат от летните си пребивавания и тя добива отново своят живот и чар."

Ана-Мария: "Ходейки из софийските улици обичам да мисля за всички хора, които са минавали от там и са виждали това което виждам сега и аз. Гледам старите къщи и си мисля колко бързо минава човешкият живот, но архитектурата има шанса да наблюдава с поколения как този жив организъм - градът се променя и расте. Направих портрети на занемарените къщи за да запазя спомена не само за тях, но и за хората които някога са ги обитавали. Това което харесвам на София е, че е многолика и от твореца зависи коя нейна страна да освети. Търсех закътаните местенца, там където човек застава и запомня гледката."

Катрин: "Независимо че имам шанса да рисувам навсякъде, да пътувам по практики, аз избрах София за пореден път. Защо избирам нея? Чувствам, че не съм я опознала достатъчно. Тя е пълна с нови за окото гледки. София е гъвкава и контрастна. Колкото и да я рисувам, материалът никога не свършва, не само защото е голяма, а и защото е наситена."

Изложбата може да бъде разгледана до 29 ноември.

Автор:
Олимпия Николова-Даниел
Публикация:
19.11.2017 г. 16:41
Етикети:
монотипииживописизложбагалерия Дебют
Катрин Кочорапова
Ана-Мария Николова
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26688-sofiyski-sharki-zhivopis-i-monotipii-v-galeriya-debyut