Изложби

АРТикулации – визуални хроники – Скитащи

Изложба по проект на СУ, катедра „Визуални изкуства“, ръководител: проф. д-р Бисера Вълева

АРТикулации – визуални хроники – Скитащи

 

◊ ПОКАНА

На 16 ноември, четвъртък, от 18:00 часа галерия "Етюд" има удоволствието да ви представи една изложба, част от мащабен проект, включващ няколко събития в София и Виена. Експозицията, която ще може да бъде видяна до 2 декември, обединява произведенията на петима автори, като представя техния различен прочит и творчески интерпретации, подчинени на темата. Изложбата „АРТикулации – визуални хроники – СКИТАЩИ“ се състои от голямо и малкоформатни работи изпълнени в живописна техника, графични отпечатъци, колажи, фотографии, както и концептуални решения.

Кога скитането се превръща в лична философия, в състояние на духа? Дали това е онзи момент, в който изригва лавата на насложената ни търпимост или непрекъснатият ни стремеж към свобода обрича вътрешното ни пространство на вечно номадство? Желанието за бягство от удобството и уюта на рутината, създава порива и полюса на емоциите ни разделени между кипенето и замръзването, между възможните пътеки и единствените пътища. И така, пътувайки, точката на вътрешното ни кипене се превръща във физична величина свързана със субективните ни усещания за обреченост и съзидателност, за мимолетност и неизменност. Натрупаната и освободена енергия количествено се измерва с термометри, калибрирани да показват емоционалната ни температура в скалата на въжделения и несбъднати молитви. Срещуположните ни състояния, в динамиката между втурване и уседналост, се материализират в следите, които оставяме – разтворени, обгорени и отминали, като послание или ново начало. Защото, както казва Дж. Р. Р. Толкин – не всички, които скитат са се загубили…

Изложбата е своеобразна творческа среща на художници, провокирани от пространството и философията на галерия „Етюд“. Съвременни автори, които интерпретирайки традицията, заявяват и отстояват личната си художествена позиция. Техните различни артистични ракурси са в унисон с динамиката на емоционалните им колебания и търсене на посоки, които обединяват персоналното в общия път.  

Участници: Бисера Вълева, Анна Цоловска, Венцислава Стоянова, Виолета Апостолова, Юлия Лазарова.

Изложбата "АРТикулации – визуални хроники – СКИТАЩИ" ще може да бъде видяна в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 2 декември 2017.


Проектът „АРТикулации – визуални хроники“ се реализира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултет по начална и предучилищна педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на СУ. Ръководител на проекта – проф. д-р Бисера Вълева.

Автор:
Галерия "Етюд"
Публикация:
10.11.2017 г. 16:16
Етикети:
Венцислава СтояноваАнна ЦоловскаБисера Вълевагалерия Етюдизложба
Юлия Лазарова
Виолета Апостолова
АРТикулации – визуални хроники
Посетено:
1493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26630-artikulatsii-vizualni-hroniki-skitashti