Изложби

Антон Гошев показва "Началото на паметта"

Изложба живопис в галерия Гешов, 9-30 ноември 2017

Антон Гошев показва "Началото на паметта"


◊ ПОКАНА

Галерия Гешов представя Антон Гошев с експозицията „Началото на паметта“.
В работите си художникът се опитва да визуализира представите си за онова, което помним. То много наподобява сюрреалистичните сюжети в сънищата. Паметта и сънят са населени със странни същества, имат особена метафизика на пространства, граници, време.

Размишлението за началото на паметта някак естествено ни отвежда до индивидуално и колективно безсъзнателно на К. Г. Юнг. Визуалните образи напомнят трансформации на архетипи, въобще на онези фундаменти на индивидуалното безсъзнателно, които са изначални, вродени, но изтласкани и забравени. Художникът визуализира изначалната памет като тъмна, непрогледна и неразгадаема материя в черно, която излъчва непрестанно своите импулси, контролира и трансформира възприятията ни.

Заглавията на работите на Антон Гошев „Триумфът на рибарите“, „В себе си, утрото и дъжда“, „Хвърчило на плажа“, „Крайбрежно известени пространства“ са в ключа на сюрреалистичните приключения на въображението на артиста. Визуалните образи насочват към едно колебливо присъствие на обичайните значения, към утаяване на съвременния контекст и опитите за освобождаване от зависимости, предразсъдъци, суети, към лекота. Дали това не е паметта на хвърчилото – един всеприсъстващ визуален обект в представената експозиция.

Заповядайте при нас!

Откриване на изложбата на 9 ноември от 18.30 ч., ул. "Сердика" 4. За тези, които няма да успеят да дойдат на откриването, изложбата продължава до 30.11.2017 г.


Автор:
Галерия Гешов
Публикация:
09.11.2017 г. 12:44
Посетено:
2306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26618-anton-goshev-pokazva-nachaloto-na-pametta