Изложби

Пленер по скулптура започва в град Борово

Съвършенство с каменна душа

◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 20 септември 2006 г. в град Борово, Русенска област ще се проведе Националният пленер по скулптура.

В градския парк на  живописната община ще се съберат автори, които ще претворят творческите си инвенции върху русенския варовиков камък.


◊ ИДЕЯТА

Организаторите на събитието смятат, че в сивото ни ежедневие все пак има място за култура и нови идеи. От друга страна, екстериорът в живописното селище позволява да се осъвременят каменните композиции с присъствието на нови.

“Съвършенство с каменна душа” е темата на пленера. Поетичният наслов със сигурност е вдъхновил авторите, които дълго са работили над проектите си. Боровчани освен че ще станат домакини на културната проява, но и ще имат възможност да станат съпричастни към творческия процес на участниците и да се докоснат първи до творбите им.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

В националния пленер “Съвършенство с каменна душа” се включват автори от страната. Отново сред скулпторите са имената на известните русенски творци Зюхтю Калит, Нина Иванова, Даниел Кънчев, Дилян Хубанов.

Сред гостите на форума са авторите Веселин Костадинов, който е от град Варна и има зад гърба си над 200 реализирани проекта, скулпторите Серьожа Стефанов от Бяла и Владимир Тодоров от град Борово.


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Организатори на форума са:
Министерство на културата,
Скални материали АД – Русе и община Борово.

На събитието се очаква да пристигне и заместник-министъра на културата Иван Токаджиев.
Автор:
Лили Рачева
Публикация:
30.08.2006 г. 16:59
Посетено:
891
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2661-plener-po-skulptura-zapochva-v-grad-borovo