Изложби

Бижута в стих

Танка от Ева Пенева и Елена Владова

Бижута в стих


◊ СЪБИТИЕТО

През месец септември галерия „Тео” представя на публиката една камерна изложба за хора с вкус към детайла и към малките, изящни произведения в областта на ювелирното изкуство и словото. „Бижута в стих” е съвместна изложба-книга от единадесет части, написана в стихове от Елена Владова и в стъкло от Ева Пенева.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Продължителност: от 1 до 30 септември
Вернисаж: 1 септември 2006, 19 часа
Варна, Галерия „Тео”, ул. „Македония” №34


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Всичко започва от единадесет думи, с които наричаме неща, без които не можем, същностни за живота на всеки човек. Вода, Въздух, Земя, Огън, Слънце, Луна, Любов, Жал, Мисъл, Цвете, Птица са заглавията на единадесет петстишия, издържани в японския жанр танка – кратки, образни и емоционални. Всяко петстишие е „прочетено” от Ева Пенева в Тифани стъкло, нейният любим материал. Резултатът е цялостен проект, в който думите и визуалният образ се допълват взаимно и изграждат завършена идея за тези единадесет важни неща, които създават и осмислят битието ни.

На изложбата бижутата и стиховете ще бъдат експонирани заедно. Списъкът с важните неща може да бъде продължен. Това е само началото...


◊ ТИФАНИ СТЪКЛО

Вид кристално стъкло, наричано още фаврил. Прави се ръчно, кръстено е на своя създател Луис Комфорт Тифани (1848–1933). Тифани стъклото не е много разпространено в България и не е особено евтино. Съществува в различни видове – на плоскости, на рондели, на прити, обикновено и прозрачно, което се оцветява.

Луис Комфорт Тифани е дал името си и на техника за изработване на витражи. Всяко парче стъкло – цветно или не, се обрамчва с медна лента, след което отделните елементи се спояват.


◊ ТАНКА

Източна поетична форма, особено популярен литературен жанр в Япония през Средновековието. Танка (кратка песен) е като правило петстишие от две строфи с определен брой срички: 5-7-5 срички в първата строфа, и 7-7 в двата реда на втората строфа. В оригиналните образци най-често първата строфа представлява природен образ, а втората изразява чувството, което този образ предизвиква у човека.
Автор:
Публикация:
28.08.2006 г. 13:37
Етикети:
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2657-bizhuta-v-stih