Изложби

Албино Пити ще рисува на живо в София

Пърформансът е част от изложбата "Огледалото на душата" в галерия “Evdokia Art Glass”

Албино Пити ще рисува на живо в София


◊ ПОКАНА

Албино Пити - един от водещите артисти в съвременното изкуство ще ни покаже на живо как се случва магията на неговото творчество.

Заповядайте на 8 ноември от 19.00 часа в столичната галерия “Evdokia Art Glass” на ул. ”Раковски“ 120, за да се насладим заедно на експлозията от цветове и чувства върху бялото платно. 

Пърформансът е част от изложбата "Огледалото на душата" / "Specchio dell'anima" на Албино Пити.


Албино Пити е роден в град Бреша, Италия на 12 април 1951 г. Посвещава се на музиката и на рисуването от младежките си години. През 1967 се установява в Ротердам, а след това в Амстердам. След приключване на  академичното  си  образование става ученик на Пилман. В този период изработва и първите си 45 полиматериални скулптури. Най-ранните експозиции на неговите творби са представени в Италия,  Франция, Германия, Холандия и Швейцария. През 70-те години Пити дава нов живот на изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. През 80-те в Мадрид създава произведения в нов калиграфски стил. Неговата живопис се отличава с изключителна бързина, една живопис не само на жестовете, но също така аналитична, на движението и на  цветовете, в стила на абстрактния символизъм. В Мадрид многобройните му творби са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации. Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Пити прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и други европейски градове. Неговото неформално изкуство е изпълнено със силни емоции и чувства, диктувани от сърцето. През 1987 г. Пити създава „Espansionismo” (Експанзионизъм), ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия, без граници или ограничения. Негови картини са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации по цял свят. Зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и около 100 пърформанса, а на стила и творчеството му са посветени 25 книги, като най-добре ги описва критикът Гулиелмо Джилиоти: “За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”.  

 

Автор: Владислав Христов
31.10.2017 г. 23:08
Посетено: 1355
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26568-albino-piti-shte-risuva-na-zhivo-v-sofiya