Изложби

”Път през поколенията” - изложба живопис на Фамилия Станчеви

01 ноември – 15 ноември 2017 г., Малка изложбена зала, Русе

”Път през поколенията” - изложба живопис на Фамилия Станчеви


◊ СЪБИТИЕТО

”Път през поколенията”

Изложба живопис на Фамилия Станчеви


01 ноември – 15 ноември 2017 г.


Малка изложбена зала, Русе (ул. "Борисова" 6)
Откриване: 03 ноември в 18 часа


Общата изложба живопис “Път през поколенията” на Фамилия Станчеви ще бъде открита в началото на месец ноември в „Малка изложбена зала” в град Русе. Оригиналната експозиция ще включва над 50 маслени платна от различни творчески периоди на художниците, които ще покажат развитието на изобразителното изкуство на поколенията творци в едно семейство. 


◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Кирил Станчев (1906-1988), роден в град Русе. Той е стожерът и здравата основа на цялата фамилия, начертал пътя на две поколения след себе си. През целия си живот остава верен на своя град и най-вече на своя Дунав, който е сюжет на повечето му картини. Обичан от русенци, които го знаят като ''бай Киро''. Повечето художници в града са негови ученици. Удостоен със званието “Заслужил художник”, носено от него с чест. Като един от доайените на Русенската живописна школа и по повод 100-годишнината от рождението му през 2006 година е удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин на Русе”. Десетки негови картини са притежание на фонда на РХГ. Негови платна са собственост на редица галерии и частни колекции в България и Европа.

Ясен Кирилов Станчев (1945-2013), роден в град Русе - син на Кирил Станчев, израснал в същата атмосфера и дух на живописта, но тръгнал по друг път - пътят на музиката. Завършил Музикалната академия в София, той е посветил целия си съзнателен живот на музиката. Виолончелист в Русенска опера, където работил 40 години. Това е неговата професия, но сърцето му е отдадено на  живописта. И той не изневерява на тази любов. В свободното си време рисува, живее в този красив свят, създава картини, които радват много хора. Повечето премиери в Операта са откривани и с негови изложби. Има много изложби самостоятелни и общи в Русе, София, Линц (Австрия) и Германия.

Знамен Кирилов Станчев
(1946-1973), роден в град Русе - син на Кирил Станчев. Съдбата му е отредила твърде кратък житейски път. Студент в Художествената академия в София, стъпил на здрава основа, поставена още в семейството, това очертава бъдещото му творческо развитие. Картините му говорят повече за неговия не лек път, борейки се с болестта. Той е много добър портретист, но предпочита пейзажа и натюрморта. С тези два жанра се изразява най-пълноценно.

Кирил Ясенов Станчев (1974-2013), роден в град Русе - внук на Кирил Станчев. Завършва Художественото училище в София и оттогава работи в областта на пейзажа. Основна концепция в рисуването му е да изправи едно срещу друго спокойствието на природата и динамизма на човешкия разум в модерния свят. В творбите си авторът противопоставя светлина и сянка, борави умело с материя и плътност, детайлно изучава всяка форма като успява да пресъздаде на платното и собствените си чувства и емоции. В последните петнадесет години Кирил Станчев успява да се нареди сред най-обещаващите съвременни български художници, представяйки платната си в множество общи и самостоятелни експозиции. Негови картини са притежание на частни колекции и галерии в САЩ, Канада, Австралия и почти всички европейски страни.

Знамен Ясенов Станчев, роден през 1979 г. в град Русе - внук на Кирил Станчев. Той е представител на новото поколение млади български художници, които се опитват да съчетаят красотата в традициите на старите майстори със сложните емоции на настоящето. Вдъхновен първоначално от богатата културна атмосфера на собственото си семейство, живял в артистичната среда на своя дом, още от малък художникът се е учил от своя дядо, баща и по-голям брат. Завършил училището по изкуства в родния си град Русе. От 5 години живее и твори в Испания. Сюжетите за своите картини черпи от красивата природа на Северното крайбрежие на тази толкова топла и сърдечна страна. Участва в общи и организира самостоятелни изложби както в България, така и в Германия, Испания, Русия.


Автор:
Миряна Арнаудова
Публикация:
31.10.2017 г. 16:45
Етикети:
живописКирил СтанчевРусеизложба
Път през поколенията
Знамен Ясенов Станчев
Кирил Ясенов Станчев
Знамен Кирилов Станчев
Ясен Кирилов Станчев
Посетено:
1189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26564-pat-prez-pokoleniyata-izlozhba-zhivopis-na-familiya-stanchevi